Obnovu drvenih barki EU sufinancira u iznosu od 60 do 100 posto

Photo: Youtube/Screenshot

CRES – Obnova pomorske baštine – konkretno drvenih barki (pasara, guc, gajeta, leut, …) – bila je tema javne tribine održane u četvrtak navečer u Cresu. Gostovali su Ferdinand Zorović i dr. Dinko Zorović uime Sportskog društva “Škarpina” iz Nerezina, sastavnice koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine sjevernog Jadrana.

Namjera je da se kroz program “Mala barka 3” (“Arca Adriatica”) iz fondova Europske unije dobije novac za obnovu drvenih barki koje predstavljaju jadransku baštinu, a sve ih je manje i često u lošem stanju – istiskuju ih barke napravljene od plastike, daleko jednostavnije za održavanje, piše portal Otoci.net. U projektima “Mala barka 1” i “Mala barka 2” Hrvatskoj je partnerska zemlja bila Slovenija, a u “Maloj barci 3” to je Italija. U planu je financiranje obnove ukupno 19 plovila, i to jedanaest u Hrvatskoj, a osam u Italiji. Od jedanaest hrvatskih, šest bi bilo na području Kvarnera, a ostale cjeline imaju sjedišta u Rovinju i Zadru.

Voditelji javne tribine predložili su uključivanje lokalne samouprave u projekt, kao što je to učinila Turistička zajednica na Lošinju, a u tom pogledu, u planu je organizacija jedriličarske regate tradicijskih barki u Cresu, kao što se to proteklih godina ustalilo u Nerezinama u rujanskom i Martinšćici u kolovoškom terminu.

Photo: PR

Domaćin javne tribine bila je u svojem sjedištu Zajednica Talijana Cresa, a organizator Đanino Sučić, vijećnik u Skupštini Primorsko-goranske županije, koja je sudjelovala u provedbi prva dva projekta; “Male barke 1” i “Male barke 2”. Raspon (su)financiranja iz fondova EU može biti od 60 do 100 posto, kaže Ferdinand Zorović.

Tako je proljetos – osim završnih detalja – gotovo u potpunosti novcem EU završena obnova 65 godina staroga guca “Papalina” Stena Vidulića iz Malog Lošinja. Dakako, za vlasnike barki, ulazak u projekt znači i određene obaveze, a one se odnose na održavanje plovila, te na sudjelovanje u priredbama kao što su regate, pomorske fešte i slične. Dio inicijative je i nastup prema lučkim upravama, da se barke koje su predmet projekta oslobode naknade za vez, a u sklopu projekta su i tzv. interpretacijski (turistički) centri – kroz prvu “Malu barku” napravljen je u Mošćeničkoj Dragi, kroz drugu u Krku te loger “Nerezinac” koji bi ubrzo trebao na vez u Mali Lošinj, a za treći projekt planira se centar u Malinskoj.

Otoci.net