Osim što im naručitelji otkazuju narudžbe, Uljanik i sam otkazao jednu

Photo: Uljanik

PULA – Iz Uljanika su izvijestili da su jednostrano raskinuli ugovor o gradnji broda za prijevoz žive stoke za singapurskog naručitelja, tvrtku Wellard Ships, zato što naručitelj ne ispunjava svoje ugovorne obveze. 

– Dana 12. listopada Uljanik je zbog zaštite svojih ugovornih prava i interesa jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda za prijevoz žive stoke. Ugovor je raskinut zbog neispunjenja ugovornih obveza od strane naručitelja – Wellard Ships PTE LTD, s registriranim sjedištem u Singapuru – navodi se u objavi Uljanika.

Ovim raskidom, kako ističu iz Uljanika, ugovor više nije obvezujući za ugovorne strane.

Proizvodnja broda nije ni počela

Iz Uljanika navode i kako su na predmetnoj gradnji sve aktivnosti već ranije bile obustavljene na zahtjev naručitelja, te fizička proizvodnja broda nije ni započela.

Najnovije otkazivanje ugovora zadnje je u nizu za Uljanik grupu. Tako je kanadska brodarska kompanija Algoma Central Corporation u petak na svojim internetskim stranicama objavila da je poduzela korake kako bi otkazala preostala četiri ugovora o novogradnjama s brodogradilištem 3. maj.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u tom brodogradilištu Juraj Šoljić, izjavio je u subotu da se Uprava Uljanika nije dovoljno potrudila da se ti ugovori zadrže, piše Hina, a prenosi Index.

Istovremeno, predstavnici sindikata najavljuju štrajk ukoliko im do kraja dana, zadnjeg zakonskog roka prema kolektivnom ugovoru ne bude isplaćena plaća.

D.G.