Obilaskom olupine “Euterpe” Novalja obilježava stoljeće potonuća

Photo: Pixabay/Arhiv

PAG – Prošlo je sto godina od potonuća parobroda Euterpe, što predstavlja jednu od najvećih pomorskih tragedija na Jadranu. Obilježavanje ove tragedije održat će se 20. listopada (subota) 2018. na području Grada Novalje isplovljavanjem brodom iz luke Novalja u 11 sati na mjesto potonuća te prigodnom ceremonijom odavanja počasti stradalima u 12 sati. Tom prilikom zaronit će profesionalni ronioci te će na licu mjesta podvodno snimiti ostatke parobroda Euterpe.

Nakon toga slijedi odlazak brodom na područje Luna i Lunjskih maslinika, gdje je u neposrednoj blizini parobrod Euterpe i potopljen davne 1918. godine.

Istoga dana, u 19 sati u Gradskoj knjižnici Novalja održat će se otvorenje izložbe i predavanje za javnost „100 godina Euterpe u Jadranuˮ , a predavač je Vedran Dorušić.

Photo: Plakat PR

Obilježavanje 100. obljetnice potonuća parobroda Euterpe upriličio je Grad Novalja, a uz predstavnike Grada i gradonačelnika, evociranju te velike pomorske tragedije na Jadranu priključiti će se i Ministarstvo obrane Austrije i pukovnik Ernst Bachner.

Vremeplov od 11. kolovoza 1918. navodi: „Parobrod EUTERPE pod zapovjedništvom kapetana Ilije Niketića navodno je plovio bez pratnje, more je bilo burno i valovito, a ukrcano je tisuću ljudi na putu na južnu bojišnicu. Istog dana, oko 19 sati i 45 minuta Euterpe se nalazila oko milju i pol od obale u razini mjesta Lun kad je uslijedio napad talijanske podmornice F 7, koja je ispalila tri torpeda od kojih su je dva pogodila, a jedno eksplodiralo u srednjem dijelu trupa. Brod je potonuo preko desnog boka. Pomoćne brodice nisu mogle biti spuštene u more. Splavi za spašavanje postavljene na palubi isplivale su poslije potonuća te su omogućile preživljavanje dijela brodolomaca. U pomoć Euterpi došli su razarač Magnet i ribarske brodice iz Novalje. Spašeno je preko 450 ljudi, dok je 600 vojnika i 15 članova posade poginulo. Potonuće Euterpe predstavlja jednu od najvećih tragedija na Jadranu.ˮ

Ljubazno molimo da putem svojih medija popratite obilježavanje 100. obljetnice potapanja parobroda Euterpe, jedne od najvećih pomorskih tragedija na Jadranu. Cilj je odati počast poginulima te ukazati na besmisao ratova i ratnih stradanja.