ZNANSTVENA STUDIJA Krajem stoljeća brojni jadranski gradovi bit će pod morem

Brojne lokacije i znamenitosti s popisa UNESCO svjetske baštine ugroženi su zbog klimatskih promjena, odnosno podizanja razine mora i erozije, piše časopis Nature.

Studiju objavljenom u prestižnom znanstvenom časopisu izradili znanstvenici sa Sveučilišta Kiel u Njemačkoj i Southampton u Engleskoj, a sadrži indeks kulturnog blaga po stupnju ugroženosti zbog klimatskih promjena koje im prijete do kraja stoljeća.

Photo: Youtube/Screenshot

Kako se može vidjeti iz opsežne analize i procjene ugroženosti, trenutno 49 zaštićene lokacije svjetske baštine smještene uz obalu nisu ugrožene, 37 lokacije su ugrožene zbog dizanja razine mora, a erozija prijeti njih 42.

Opasnost od dizanja mora sada i 2100. godine / Izvor: Nature

Do 2100. godine opasnost od plavljenja povećat će se za 50 posto, a od erozije za 13 posto u cijeloj regiji. Od lokacija koje su ugrožene najviše ih je iz Italije (15), Hrvatske (7), Grčke (4) i Tunisa (4). Rezultati istraživanja govore da je uslijed klimatskih promjena najranjivije područje sjevernog Jadrana.

Photo: Tonči Bernetić

Studija je pokazala da je indeks opasnosti od poplava najveći u Veneciji i njenoj laguni, renesansnom gradu Ferrara, renesansnom gradiću i bazilici patrijarha Popona u Akvileji u Italiji. Inače, kod svake veće ciklonalne plime javljaju se problemi u Veneciji koja je samo u prošlom stoljeću potonula 10 do 13 cm, a taj trend će se i dalje nastaviti. Na hrvatskoj strani Jadrana najugroženije je šest lokacija: katedrala Svetog Jakova u Šibeniku, stara gradska jezgra Dubrovnika, povijesna jezgra Splita s Dioklecijanovom palačom, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Starigradsko polje na Hvaru i povijesni dio Trogira. Cijelu studiju možete pročitati OVDJE.

Dalmacija danas, Nature