Putnike na srednjodalmatinske otoke vozit će Jelena iz Nizozemske

Foto: Skyscrapercity/Jadrolinija

Stanovnici srednjodalmatinskih otoka i njihovi gosti do kraja listopada mogli bi zaploviti prema svojim odredištima i dvotrupcem “Jelena” koji je za “Jadroliniju” izgrađen u brodogradilištu tvrtke “Damen” u nizozemskom gradu Gorinchemu.

Potvrđeno je to za Slobodnu Dalmaciju u poslovodstvu državnog brodara, čija će prinova u floti, plaćena oko 11,5 milijuna eura, odnosno oko 86 milijuna kuna po aktualnom tečaju, moći ukrcati 403 putnika. Nakon (pre)dugih pregovora između naručitelja i škvera koji ga je prema natječajnim uvjetima trebao isporučiti još sredinom srpnja, katamaran je prije mjesec dana napokon predan “Jadroliniji” i nalazi se u riječkom “Viktoru Lencu”, gdje se obavljaju posljednje pripreme za njegovo uvođenje na brze pruge koje srednjodalmatinske škoje povezuju s našim gradom.

Podsjetimo, dvotrupac “Jelena” dug je 42,2 metra i širok 11,6 metara, a može razvijati brzinu od 40 čvorova, što bi bio značajan pomak u brzini i kvalitetiputovanja u odnosu na postojeće katamarane nacionalnog brodara koji akoštavaju uz dalmatinske rive, čija se starost, ne računajući “Vidu”, opasno približava okruglom 30. rođendanu. Zbog toga otočani od Kvarnera do dubrovačkog područja priželjkuju i dolazak drugog dvotrupca sličnih tehničkih značajki i ugovorene cijene koji bi, kako je bilo navedeno u uvjetima međunarodnog javnog nadmetanja, s nizozemskog navoza trebao biti dopremljen na Jadran do kraja godine.

– Vezano uz isporuku drugog katamarana, u tijeku su dogovori s izabranim ponuditeljem, renomiranim brodogradilištem “Damen”, a o dolasku broda u bijelu flotu javnost ćemo obavijestiti pravovremeno – ističu iz “Jadrolinijine” uprave.

G. Zubčić, Slobodna Dalmacija