Sa strmaca Dugog otoka prema Kornatima

Foto: Boris Kačan

DUGI OTOK – Ulaskom u vedru noć, pozicija na klifovima Dugog otoka idealna je za promatranje mnoštva svjetala u daljini. 

Iako odavde gledate samo prema nenaseljenom arhipelagu Kornata s južne i tamnoj pučini u smjeru Italije sa jugozapadne i zapadne strane, svejedno je noć na ovoj poziciji uzbudljiva.

Upravo kroz uski prolaz Male Proverse, pa pored Parka prirode Telaščica i poluotoka Ribarska straža s jedne i otočića Aba Vela i Aba Mala s druge strane mnoštvo ribarskih brodova ide u noćni ribolov (desno). Pažljivom promatraču neće pobjeći i nekoliko desetaka ribarskih svjetala u jednoj noći.

Tajerske sestrice jedini su otok s gustom šumom u kornatskom arhipelagu, ali i svjetionikom, pa onda i stalnim stanovnikom – svjetioničarem. Pažljivi promatrač uočit će žućkasto svjetlo lanterne po sredini desno.

U međuvremenu ostaje spektakl zvijezda, satelita i ponekog meteora na nebu. Boris Kačan će uvijek sa sobom ponijeti fotoaparat, stativ i najdragocjenije što ima – vrijeme, kako bi Vam dočarao pogled koji obara s nogu.

Jurica Gašpar

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY

Vaš komentar