BIZARNO Unatoč padu prometa, Uprava Luke Rijeka članovima NO utrostručila naknade?

Foto: Morski.hr

RIJEKA – U vrijeme dok tvrtka Luka Rijeka d.d. tone u probleme, s velikim manjkom prometa i zabrinjavajućim nedostatkom poslova, Uprava društva članovima Nadzornog odbora nedavno je povisila naknade za njihov “rad” do nezamislivog iznosa.

Riječ je o, nemojte pasti sa stolca ili iz naslonjača, o povećanju s 2.000 kuna na 6.000 kuna paušalne (sigurne) nakande mjesečno, za posao koji se sastoji od prisustvovanja JEDNOJ sjednici Nadzornog odbora u možda mjesec, dva ili tri, piše portal Riječanin.

Teoretski, u tri mjeseca možda bude održana jedna sjednica, za što će član Nadzornog odbora Luke Rijeka “dignuti” 18.000 kuna – neto!

Istodobno, “plafon” rečene naknade za sjednice članovima nadzornih odbora u većinski državnim poduzećima (HEP, JANAF, Hrvatske šume…) iznosi 2.000 kuna. Naknade članovima nadzornog odbora u tvrtkama kojima je osnivač Grad Rijeke pak iznose oko 500 kuna! Luka Rijeka u većinskom je vlasništvu poljskog OT-a i o visinama naknada članovima Nadzornog odbora Uprava odlučuje autonomno i (valjda) po zakonu. No svi moralni obziri u toj tvrtki (u kojoj je država također nezanemarivi dioničar!), usuđujemo se reći, ovdje su zaobiđeni jer se sve događa dok Luka Rijeka bilježi nikad lošije rezultate poslovanja u svojoj povijesti!

Photo: Boris Kačan

Podsjetimo, nedavno (12. listopada) je održana i Izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ “povodom trenutnog stanja u trgovačkom društvu Luka Rijeka d.d”. Uz članove GSV-a na čelu s predsjednikom Damirom Bačinovićem, sjednici su prisustvovali župan Zlatko Komadina sa suradnicima, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, predstavnici Ministarstva državne imovine te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnici Uprave Luke Rijeka (Tomislav Kalafatić) i Nadzornog odbora te predstavnici sindikata.

Uoči te sjednice predstavnici lučkih sindikata alarmirali su javnost i članove GSV-a informacijama o trenutnom lošem stanju u Luci Rijeka te istakli kako su “nakon preuzimanja poduzeća (od strane poljskog OT-a, op.a) svi pokazatelji poslovanja u padu. To pokazuje izvješće o poslovanju za razdoblje od 1. siječnja. do 30. lipnja 2018. gdje je vidljivo da je pad prometa od 17 posto u odnosu prema prošlogodišnjem razdoblju. Također, nema naznaka da bi se situacija mogla poboljšati jer je sve manje posla, a sve to utjecalo je i na pad vrijednosti dionica«, stoji u pismu sindikata GSV-u.