BRODOLOM OD PRIJE 2.400 GODINA Pronađena najstarija olupina broda

Radi se o grčkom trgovačkom brodu koji je na dnu mora pronađen u cijelosti, sa svojim jarbolom, kormilom i klupama za veslanje.

Potonuo je na poznatom ‘groblju brodskih olupina’, velikoj lokaciji na kojoj je pronađeno više od 60 olupina.

Pronađen je još krajem 2017. godine no tek je sad otkriveno da se radi o najstarijoj očuvanoj brodskoj olupini na svijetu, pišu 24 sata.

Dizajn ovog broda dosad se imao prilike vidjeti samo na antičkom grčkom posuđu kao što je jedna od najpoznatijih vaza ‘Odisej i sirene’ ili ‘Sirena vaza’, kako se često naziva, a koja se čuva u Britanskom muzeju.

Olupina je pronađena na dubini od oko dva kilometra i mogla bi baciti novo svjetlo na poznatu Homerovu priču o Odiseju koji se zavezao za jarbol kako bi odolio zovu sirena.

Na vazi se vidi Odisej koji je vezan za jarbol broda koji izgleda isto kao pronađena olupina.

Britanska istraživačka podmornica uočila je brod koji je ležao oko 80 kilometara od obale Bugarske. Nalazio se u dubinama Crnog mora gdje nema kisika pa je sve očuvano u izvornom stanju.

– Ne bih nikad rekao da je ovako nešto moguće – rekao je Jon Adams, voditelj projekta te dodao kako će ovo otkriće promijeniti njihovo dosadašnje poimanje brodogradnje i plovidbe morima u antičko vrijeme.

Prije ovoga, antički brodovi su pronalaženi samo u fragmentima i bili su stari do tri tisuće godina. No, ovo je prvi put da je pronađen cijeli brod.

Ekipa Crnomorskog arheološkog projekta kaže kako se ovime dobivaju i nove spoznaje o tome koliko daleko od obale su plovili grčki trgovci.

Adams je uvjeren kako je brod potonuo u oluji. Arheolozi vjeruju da je na njemu bilo 15 do 25 muškaraca koji su poginuli, a čija su tijela razgradile bakterije.

Kažu kako će ovu olupinu najvjerojatnije ostaviti na dnu mora jer bi njezino izvlačenje na kopno bilo veoma zahtjevno i skupo.

24 sata