Tvornica čokolade u srcu Opatije

Photo: Luigi Opatija/Amadria park

OPATIJA – U Opatiji bajnoj oduvijek se znalo uživati i to ne samo u pjesmi, u bečkim gala valecrima i koncertima u atmosferi i ugođaju koji Opatija pruža od kada je postala prestižna destinacija za odmor, nego se već unatrag 13 godina u jedinstevnoj maloj tvornici u Opatiji može uživati u prepoznatljivom okusu pralina, čokolada svih vrsta i oblika i svim čokoladnim delicijama spravljenim po tajnim recepturama.

Gordana Igrec

– Amadria Park hoteli iz Opatije jedina su hrvatska hotelska tvrtka koja ima svoj vlastiti čokoladni brand Milenij Choco. Čokoladne praline i čokolada proizvode se već 13 godina, a naš Milenij Choco Svijet otvoren je 2014. kao dio Gastro Svijet hotela Continental. Opatijski hotel Continental sredinom prošloga stoljeća bio je centralno mjesto za održavanje prakse opatijske ugostiteljske škole te su se upravo u ovome prostoru školovali i educirali novi kadrovi u slastičarstvu, a kavana Continental još od toga vremena jedna je od najpopularnijih opatijskih kavana poznata po izvrsnim kolačima i slasticama. Upravo tu tradiciju slastičarstva nastavili smo i uređenjem najprije kavane koja je do 2014. bila dio Grand hotela 4 opatijska cvijeta, a od 2014. dio jedinstvenog ‘Gastro Svijeta’ koji se sastoji od kavane Continental, Osterije da Ugo, delikatesa ‘Bokunić’, Juicy & Champagne bara, pivnice i, kao vrhunac, Milenij Choco Svijet.U sklopu naše kompanije u Opatiji posluje šest hotela (Hotel Milenij, Hotel Sveti Jakov, Hotel Agava, Hotel Royal, Grand hotel 4 opatijska cvijeta i Hotel Gardenija), a uz hotele u Šibeniku, kompaniji se za desetak dana pridružuje i novi hotel u samom centru Zagreba – Hotel Capital – kazao nam je izvršni koordinator marketinga Amadria Park hoteli, Ivan Sarajlić.

Photo: Amadria park/PR

Njihova receptura razvijena je prema jedinstvenoj švicarskoj recepturi, a u suradnji s vrhunskim talijanskim majstorima čokolade.

– Naša čokolatijerka Sanja Hrvatin jedina zna tajnu recepturu za proizvodnju naših čokoladnih proizvoda, a često ističe da ima najbolji posao na svijetu! Zajedno s njom u našemu Choco Svijetu i slastičarnici radi još 15-ak djelatnika.Naši čokoladni proizvodi mogu se kupiti isključivo u našim kavanama te u Milenij Choco Svijetu – govori nam Sarajlić.

Choco Svijetom najviše su oduševljeni najmlađi, ali kada ih posjete i oni malo stariji ni oni ne ostanu ravnodušni. Sve njih dočeka velika čokoladna fontana s crnom i bijelom čokoladom koju baš svi odmah degustiraju s prhkim keksićima. Gosti su oduševljeni svim  čokoladnim proizvodima te često u svojim komentarima pišu da su svojim najdražima odlučili darovati najslađi suvenir iz Opatije.

Photo: Amadria park/PR

– Naši slastičari po narudžbi izrađuju čokoladne kreacije u svim oblicima i bojama.Naša čokolada može se ekskluzivno kupiti isključivo u našim hotelima, a to već jako dobro znaju i naši stalni gosti koji kod svakog dolaska redovito svojim kućama ponesu naše čokoladne proizvode. Naš čokoladni brand najpoznatiji je po ručno rađenim čokoladnim pralinama koje se proizvode u više od 30 okusa, kao npr. pistacije, Grand Marnier, aceto balsamico, lješnjaci, likviricija, cognac… a ovisno o sezoni pripremamo i posebne praline s prigodnim okusima – nedavno smo počeli s izradom praline s istarskim teranom, praline s tartufima, praline s maslinovim uljem, a upravo je na Opatijskoj rivijeri sezona maruna pa je i to jedan od trenutnih okusa – kazuje nekako s neskrivenim ponosom Sarajlić.

Ovisno o sezoni, u Choco Svijetu mogu se pronaći čokoladne kreacije u raznim oblicima i bojama – od uskršnjih zečića, kalimera i šarenih jaja kojima ne možete odoljeti, čokoladnih torbica, boca, lizaljki, žličica, do predivno uređenih čokoladnih borova, snjegovića i drugih blagdanskih kreacija. Choco Svijet omiljeno je mjesto za sve goste, kako Opatijce, tako i goste hotela koji dolaze iz cijeloga svijeta. Čokoladom se igramo na sve moguće načine, pa tako naši choco majstori u njemu pripremaju razne radionice s čokoladom – pisanje i ukrašavanje čokoladom po čokoladi, svakodnevno se ovdje održavaju degustacije čokolade, a posebno je zanimljivo na kraju svake degustacije kada je nagradno pitanje da se pogodi okus određene praline, a nagrada je velika čokoladna ploča od jednog kilograma.

Photo: Amadria park/PR

Opatijska antistres terapija

– Kako je poznato da čokolada izlučuje seratonin, hormon sreće, mi smo razvili i poseban antistresni choco ritual kojim započinje svaka naša degustacija čokolade a zove se Choco Crash. Sudionike degustacije dočekuje ogromna čokoladna ploča s nekom prigodnom porukom ili crtežom, a nakon degustacije svaki sudionik uzima drveni čekić i sudjeluje u ‘razbijanju’ te ploče te svi zajedno uživaju u okusu naše domaće svježe čokolade.

Posebno se pripremamo i za najslađi opatijski vikend – poznati Festival čokolade – koji se već tradicionalno održava prvi vikend u prosincu. Svake godine naše goste dočekaju brojni novi čokoladni proizvodi i posebne kreacije, a svake godine u goste nam dolazi i naš stalni suradnik, mladi talijanski choco kipar Antonio Licitra, koji sve nas i naše goste oduševi novom čokoladnom skulpturom. Tako se u našem Choco Svijetu može pogledati i najpoznatiji simbol Opatije, ali čokoladni – poznata ‘Djevojka s galebom’, čokoladna skulptura hotela Continental, ali i čokoladni orašar koji je nastao tijekom posljednjeg Festivala čokolade od ogromnog čokoladnog bloka teškog čak 150 kilograma.

Photo: Amadria park/PR

Jedino nam još preostaje pozvati vas iz portala morski.hr da nas posjetite i uživate u okusu najslađeg suvenira iz Opatije! – poručio je za kraj dobro raspoložen g. Sarajlić. To je valjda od seratonina, “hormona lučonoše sreće” iz čokolade. Zar, ne? Mora da je tako. I za kraj: nije Opatija samo poznata po pjesmi “opatijske oštarije” već i po okusu masline u čokoladi, ali i mnogim drugim nijansama ostalih sastojaka čokolade koji se tope u ustima i gode nepcu, mozgu i raspoloženju.

Gordana Igrec