Brodovi i helikopteri talijanske i hrvatske obalne straže kod Blitvenice

Foto: Jurica Gašpar

ŽIRJE – Brodovi i helikopteri hrvatske i talijanske obalne straže satima su u srijedu kružili u blizini Žirja, zbog čega su se brojni šibenski nautičari pitali o čemu je riječ. Srećom, nema nikakve panike jer je bila riječ samo o vježbi.

Hrvatska i talijanska obalna straža provodili su kod Blitvenice vježbu ‘Sarex 18’, redovitu obuku koja se provodi jednom godišnje s ciljem uvježbavanja zapovjedništava i snaga u planiranju i provođenju operacija traganja i spašavanja na moru, doznaje ŠibenikIn.

Vježba se provodi zajedno sa snagama Obalne straže Talijanske Republike na temelju međunarodnog sporazuma između dvije države o suradnji u akcijama traganja i spašavanja na Jadranu. Uz brodove obiju strana, sudjeluju i zračne snage te Nacionalne središnjice za zaštitu i spašavanje na moru MRCC Rijeka i IMRCC Rim.

Vježba se održava petu godinu zaredom, a svake godine se Hrvatska i Italija izmjenjuju kao zemlje nositelji. Ove godine vježba se održala u akvatoriju srednjeg Jadrana, točnije kod Blitvenice, u organizaciji Obalne straže Republike Hrvatske.

ŠibenikIn