I druga zaštićena područja u Hrvatskoj zainteresirana za razvoj eko-turzizma

Foto: Boris Kačan

BRIJUNI – Nakon Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Lastovo, i druga hrvatska zaštićena područja iskazala su interes za razvoj eko-turističkih paketa. Rezultat je to rada WWF-a sa spomenutim parkovima u kojima su eko-turističke ponude već postavljene, uspješno testirane i odobrene od međunarodnih stručnjaka za eko-turizam.

WWF je na sastanku stručnih službi svih hrvatskih zaštićenih područja, koji se od srijede održava u Nacionalnom parku Brijuni, predstavio rezultate svog rada na eko-turizmu kroz projekt DestiMED. Nakon službenog predstavljanja, uz izložbu fotografija s dosadašnjih testiranja i kušanje lokalnih proizvoda koji su u ponudi na Kornatima i Lastovu, predstavnici ostalih parkova  zainteresirali su se za ovu priču i iskazali želju za razvojem takvih paketa u njihovim parkovima.

 – Ovaj tip turizma, gdje su male grupe koje se stapaju s lokalnim stanovništvom, nešto je što WWF želi stimulirati jer je komplementaran sa zaštitom prirode za razliku od masovnog turizma koji neodrživo troši resurse. Dobit ostaje u lokalnoj zajednici, što je izuzetno važno jer kod masovnog turizma dobit ide trećoj strani – istaknuo je Mosor Prvan.

Lokalna zajednica naime sudjeluje u kreiranju eko-turističkog paketa koji se temelji na dosadašnjoj ponudi, ali i na nekim sasvim novim aktivnostima poput ribolovnog turizma ili demonstracije tradicionalne proizvodnje meda. Svoj interes za razvoj ekoturizma u svojim područjima iskazali su nacionalni parkovi Brijuni i Mljet, parkovi prirode Telašćica, Vransko jezero i Žumberak te 12 županijskih javnih ustanova.

Ekoturistički paketi razvijeni u NP Kornati i PP Lastovo će u 2019. godini ući u komercijalnu fazu te će, zajedno s drugim zaštićenim područjima na Sredozemlju koja su dio DestiMED projekta, biti prodavani agencijama koje se bave održivim turizmom.

Projekt Destimed financira Interreg Med program Europske unije, a provode ga Regione Lazio (vodeći partner), IUCN centar za mediteransku suradnju, MedPan, Federparchi, WWF Adria, WWF Mediteran i Nacionalna agencija zaštićenih područja (NAPA) u Albaniji.

Photo: Youtube/Screenshot/MRRFEU

O DestiMED-u:

Projekt DestiMED se temelji na uspjehu mreže MEET (Mediteransko iskustvo ekoturizma), neprofitne organizacije za destinacijski menadžment, koja je usmjerena na daljnji razvoj i promicanje visoko kvalitetnog portfelja ekoturističkih iskustava u zaštićenim područjima regije. Unutar projekta prikupljaju se podaci za inovativan pristup mjerenju i smanjenju utjecaja turizma na prirodne resurse koje održavaju zajednice zaštićenih područja.

DestiMED u Hrvatskoj provodi WWF Adria, a financira EU Interreg Mediteranski program.

Sedam pilot područja čija testiranja se održavaju ove jeseni uključuju: hrvatske parkove NP Kornati i PP Lastovsko otočje, Rudarski park Colline Metallifere  i Morski park Torre del Cerrano u Italiji, rezervate biosfere Menorca i Terres De L´Ebre u Španjolskoj, te grčki Nacionalni park Samaria.

O WWF-u:

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljina prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući da je upotreba obnovljivih prirodnih resursa održiva, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje. Dodatne informacije provjerite OVDJE.

Petra Boić Petrač