Mještani Krila Jesenice najavili još jedan prosvjed protiv izgradnje prometnog čvora

Photo: K.R.

KRILO JESENICE – Mještani Krila Jesenice najavili su još jedan prosvjed u kojem traže  zabranu gradnje čvora, odnosno spusta Krilo za trajektno pristanište. U 18 i 30 h u prostorijama općine održati će se tematska sjednica općinskog vijeća Općine Dugi Rat.

U svom zahtjevu ističu da se peticiji protiv ovog infrastrukturnog projekta odazvalo preko 800 osoba:

“Mještani Krila time su izravno dali do znanja i iskazali svoj stav da ne žele da im se spojnom cestom trajno uništi i oduzme mjesna javna plaža koja bi za potrebe prometnog rješenja terminala i prometnice za pristup budućem trajektnom pristaništu uvelike smanjila kvalitetu života. Mještani nikako ne žele da im u neposrednoj blizini  stambenih kuća i turističkih objekata prolazi tunel, nadvožnjak i trajektna luka. Želja mještana je da Krilo bude turističko tradicionalno mjesto, a ne prometno transportni terminal, sa željom da se ovakve vratolomije sa životima mještana u potpunosti odbace jer su napravljene bez stručnih analiza.

Dodatni razlog ovome Zahtjevu je da se dosadašnji postupak predlaganja i usvajanja prostornih planova odvijao na netransparentan način te nositelji plana nisu u dovoljnoj i pravoj mjeri uključivali javnost, a koja nije bila upoznata sa svim fazama u postupku izrade plana, praktički dovođena pred gotova rješenja.

I na kraju smo potpuno svjesni da multimodalna prometna platforma (cesta-trajektna). služi kao paravan za EU fondove kojim se žele zadovoljiti isključivo uski grupni privatni interesi na štetu javnog.

Slijedom navedenog tražimo da Općinsko vijeće donese zaključak i. naloži Načelniku općine da u skladu s čl.85, st.2 i čl.87 Zakona o prostornom uređenju, NN 153/13, Načelnik općine pokrene postupak za izmjenu prostornog plana Općine, te da uputi zahtjev prema Splitsko-dalmatinskoj županiji u svrhu izmjena i dopuna sadašnje plana na način da se čvor Krilo i trajektna luka u potpunosti odbace iz planova.

S poštovanjem,

potpisnici peticije za zabranu gradnje čvora Krilo za trajektno pristanište u sklopu projekta Državna cesta DC8, dionica čvor TTTS – čvor Stara Podstrana – čvor Krilo Jasenice – čvor Dugi Rat – most Cetina s pristupnim cestama”stoji u zahtjevu organizatora prosvjeda za sazivanje sjednice Općinskog vijeća s točkom dnevnog reda “Čvor Krilo-D8 i nove trajektne luke”.

D.G.