S Talijanima održana međunarodna vježba traganja i spašavanja SAREX 18

Photo: OSRH

ŽIRJE – Međunarodna vježba traganja i spašavanja SAREX 18 provedena je u četvrtak, 25. listopada 2018., a u vježbi su sudjelovali pripadnici Obalne straže Republike Hrvatske zajedno sa snagama Obalne straže Talijanske Republike.

Vježba se provodi na temelju međunarodnog sporazuma između dvije države o suradnji u akcijama traganja i spašavanja na Jadranu, a održava se jednom godišnje u suradnji s Obalnom stražom Talijanske Republike, s ciljem uvježbavanja zapovjedništava i snaga u planiranju i provođenju traganja i spašavanja na moru.

Photo: OSRH

U vježbi su sudjelovali brodovi Obalne straže RH ŠB-72 „Andrija Mohorovičić“, OB-01 „Novigrad“ i PT-71, te zrakoplov Pilatus PC-9 i helikopter Mi8 MTV 1 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i brod CP-285 i zrakoplov ATR-42 MP Obalne straže Talijanske Republike. Uz njih, sudjeluju i nacionalne središnjice za zaštitu i spašavanje na moru MRCC Rijeka i IMRCC Rim.

Photo: OSRH

Vježba je provedena prema realnom scenariju nesreće broda, na kojem je izbio požar u strojarnici, a koja se dogodila u srednjem Jadranu. Vježba je, kao i dosadašnje, pokazala visoku kooperativnost te sposobnost zajedničkog djelovanja hrvatskih i talijanskih pomorskih i zračnih snaga, priopćili su iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

PROČITAJTE JOŠ: Brodovi i helikopteri talijanske i hrvatske obalne straže kod Blitvenice

I.B.

Vaš komentar