Uz novi zakon, u otoke se ulaže 5 milijardi i 665 milijuna kuna

Photo: Boris Kačan

HVAR – Osim 49 projekata vezanih uz hrvatske otoke, na sjednici Vlade je prihvaćeno Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2017. godini te o rezultatima turističke godine. U saborsku proceduru upućen je Konačni prijedlog zakona o otocima, Prijedlog zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Prijedlog zakona o članarinama u turističkim zajednicama te Prijedlog zakona o turističkoj pristojbi, izvijestilo je Ministarstvo državne imovine. 

Zakon o otocima

Govoreći o učincima provedbe Zakona o otocima u prošloj godini, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je kako je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji koja, uz Finsku, ima Zakon o otocima i to već 20 godina.

– Međutim, shvatili smo da je došlo vrijeme u kontekstu nove europske regulative da donesemo novi zakon o otocima. Ciljevi novoga zakona su da upravljamo otočnom politikom i održivim razvojem otoka, podizanje kvalitete i uvjete života, demografska i gospodarska revitalizacija, samoodrživost i samodostatnost temeljem onoga što zovemo pametni otoci – rekla je ministrica Žalac te istaknula važnost pripreme projekata koji se mogu financirati iz raznih izvora, s naglaskom na EU fondove.

Razvoj elektroenergetske i prometne infrastrukture

Vlada je donijela zaključak kojim će poduprijeti planirane razvojne elektroenergetske infrastrukturne projekte za otoke i turistička područja, odnosno obvezala nadležna ministarstva da osiguraju sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te pokrenu i provedu postupak usklađenja propisa koji se odnose na izgradnju i korištenje elektroenergetske infrastrukture, uspostavom posebnog pravnog režima ove kategorije objekata, s ciljem njihove učinkovitije te jednostavnije i brže gradnje, uključujući i priključenje na mrežu.

– S obzirom na stratešku važnost turizma za Republiku Hrvatsku, uključujući i razvoj otoka, potrebno je povećati sigurnost i kvalitetu opskrbe električnom energijom u turističkim područjima, posebice na otocima i priobalju – rekao je ministar Tomislav Ćorić obrazlažući prijedlog zaključka.

Ministar Oleg Butković predstavio je 11 točaka koje se odnose na projekte otočne prometne infrastrukture.

Odluka i ugovori vrijedni 5,665 milijardi kuna

– Posebno su, u smislu investicija, važni projekti koji se odnose na elektroenergetski razvoj jadranskih otoka, oko 2 milijarde kuna. Radi se o investicijama koje će trajati sljedećih deset godina, kao i projekti vodnoga gospodarstva. U svakom slučaju, sve naše odluke danas, zajedno s ugovorima koji će se sada potpisati, vrijede 5 milijardi i 665 milijuna kuna – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

D.G.