Neobičan “ulov” dubrovačkih znanstvenika

Neobičan “ulov” dubrovačkih znanstvenika

775
Podijeli objavu
Photo: Dr N. Jasprica

DUBROVNIK – Znanstvenici Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku na društvenim su mrežama objavili fotografije neobičog morskog organizma kojeg su pronašli tijekom plovidbe južnim Jadranom 19. listopada.

Riječ je o Porpiti porpiti, poznatoj i  pod nazivom plavo dugme, vrsti iz tropskih i suptropskih mora koja se zapravo sastoji od kolonije polipa, tzv. hidroida, a ljudi je često pogrešno zamijene za meduzu, piše Dubrovački vjesnik.

‘Plavo dugme’ sastoji se od dva glavna dijela, ‘želatinoznog’ i hidoridnog. Prvi je žućkastosmeđe boje, u obliku kruga, promjera oko 1,85 centimetara, a krug je napunjen plinom, što je ključno da bi organizam ostao lebdjeti na morskoj površini.

Drugi dio čine hidroidi, slični ticalima meduze, koji mogu mijenjati boju od tirkizne do žute. Krajevi ticala nisu smrtonosni, ali mogu izazvati iritaciju kože pri kontaktu, što ovisi o morskim strujama i smjeru vjetra. Porpiti porpitu se najčešće susreće u velikim nakupinama i nije neobično da ih more izbaci na plažu u velikim količinama.

This organism was found by scientists of the Institute for Marine and Coastal Research of the University of Dubrovnik…

Objavljuje Institut za more i priobalje / Institute for Marine and Coastal ResearchČetvrtak, 25. listopada 2018.

Dubrovački vjesnik

Vaš komentar
Pratite nas na facebooku: