VIDEO Mala škola ribolova: Ovako se nedorasli organizmi vraćaju moru

Photo: Screenshot/Morski.hr

Mnoštvo ribara i ljubitelja sportskog ribolova javilo se redakciji našeg portala nakon prošlotjedne bure koju je digao ministar uprave Lovro Kuščević držanjem dva nedorasla igluna u ruci čiji je izlov i zadržavanje najstrože zabranjeno. Neki su nam poslali i snimke gdje primjerom pokazuju kako to treba raditi moralno, poštujući prirodu i more te nadasve zakonski ispravno.

Mnogi građani izrazili su negodovanje, neki čak ljutnju i zgražanje ministrovim opravdanjima koje, najblaže rečeno, drže nelogičnima. Nakon što je Morski.hr objavio sporne fotografije, a onda i demantiranja ribara, Kuščević je u javnost plasirao niz opravdanja, pa je naposljetku i ribarska inspekcija posumnjala u krivolov.

Podsjetimo, ministar se najprije ispričao i rekao kako je nedorasle iglune kupio s koće. Onda su mu ribari pojasnili da se igluni ne love koćama i da je i držanje u ruci/brodu kažnjivo. Mijenja tad ploču i odgovara da nije nikad bio u krivolovu i da je te ribe naknadno vratio odakle ih je “kupio” – dakle na koću. Ribari mu nisu povjerovali jer iza sebe na brodu drži štapove za ribolov upravo onakve ribe kakvu drži u rukama. Ministar je naposljetku priznao da ima fotografije s lavom, nosorogom, slonom, ali da to ne znači kako je krivolovac.

Želju za edukacijom ministra uprave Lovru Kuščevića, osjetili su mnogi koji su nam poslali snimke vraćanja u more nedoraslih morskih organizama. Hvala stoga ribarima na snimkama: Marineli Raspović, Vinku Jovanoviću, Teu Pavliću i Dariu Grubišiću.

Zašto je važno vratiti nedorasle ribe u more? Pa jednostavno zato da riba može doseći svoju reproduktivnu dob i da bi je u moru bilo više. Uostalom, od sitne ribe teško da biste se i najeli, zar ne? Ono što je Kuščević imao u rukama, malene su bebe od jedva 1-2 kg, a mogle su narasti do 650 kg.

Prema važećem Pravilniku o zaštiti riba i drugih morskih organizama, najmanje veličine vrsta se ne smiju loviti, sakupljati, zadržavati na plovilu, prekrcavati, iskrcavati, prenositi, skladištiti, prodavati, izlagati ili nuditi na prodaju. Prilikom slučajnog ulova nedoraslih riba ili drugih morskih organizmi se moraju, po mogućnosti živi, odmah vratiti u more.

Stoga, ministre Kuščeviću i svi veliki ljubitelji mora i ribolova, evo malo edukacije za Vas. Nakon što pogledate video, zavirite i u Pravilnik, gdje jasno piše što se smije, a što ne smije.

Da ne bude drugi put – nismo znali…

D.G.