Photo: Daniel Pavlinović/HRT

Nevrijeme koje je ovih dana pogodilo Istru, Dalmaciju, Dubrovnik i susjednu Italiju, a posebice Veneciju, u našim krajevima ne pamte niti oni stariji. Diplomirana inženjerka fizike, viši stručni savjetnik u Državnom hidrometeorološkom zavodu, a po zanimanju meteorolog prognostičar Dunja Plačko-Vršnak s kojom smo razgovarali o uzrocima ovih vremenskih neprilika koje su sve dočekale nespremne osim, dakako, nadležnih službi, u našem je razgovoru najavila “oborine u Dalmaciji i tijekom zimskih mjseci i to iznad očekivanja”.

Gordana Igrec

Tako da stanovnici Dalmacije unatoč svemu, ipak ne mogu odahnuti niti se opustiti. U svakom slučaju: Priroda ubire svoj danak jednako kao i pobješnjelo more koje vraća svaki mu zadani udarac što namjerno što nehotice, a koji mu je zadala ljudska nehajnost i lakomislenost. Debalast u prirodi osjećaju ovih dana svi na potezu od Dubrovnika do Venecije, a i kontinetalci. Što nam vrijeme sprema kroz budućih nekoliko mjeseci doznajte u sljedećim redcima razgovora s “osobom koja vedri i oblači na malim ekranima” – Dunjom Plačko-Vršnak.

Što se to događa u Istri i Dalmaciji, ali i u Veneciji?

– Prošlodnevni događaji posljedica su utjecaja ciklone iz zapadnog i srednjeg Sredozemlja koja se tamo nalazila čak tri dana (od subote 27.10. do ponedjeljka 29.10.). Zatim se ciklona iz Genovskog zaljeva premjestila na sjever uz prolaz pripadajuće hladne fronte krajem ponedjeljka i u prvom dijelu utorka. U višim slojevima atmosfere, na prednjoj strani ciklone, nad naše je krajeve pritjecao iznimno topao i vlagom bogat zrak. Sve to rezultiralo je jakim i olujnim, čak i orkanskim jugom duž obale, visokim valovima (primjerice u akvatoriju grada Rovinja Hrvatski hidrografski institut izmjerio je 29.10. maksimalnu visinu vala od 8 metara), lokalno velikim količinama kiše uz bujične poplave i dizanje razine mora. Jakog vjetra te lokalno izraženijih oborina bilo je i na kopnu, ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije te u Gorskom kotaru, ali i ponegdje na sjeverozapadu Hrvatske.

Jeste li kao meteorolozi znali da će takvo nevrijeme pogoditi to područje?

– Da, već u petak je na web stranici DHMZ-a izdano priopćenje vezano uz promjenu vremena te upozorenja na oluano i orkansko jugo te na obilnu oborinu. Sve je pravovremeno bilo popraćeno i u ostalim medijima.

Photo: Daniel Pavlinović

Koji su uzroci ovakvog nevremena?

– Specifična sinoptička situacija, pri čemu je uz ciklonu u Sredozemlju za olujan i orkanski vjetar bila odgovorna i prostrana i jaka anticiklona na sjeveroistoku Europe. Naime, velika razlika u tlaku, upravo iznad Hrvatske, između ta dva barička sustava za posljedicu je imala vrlo vjetrovito vrijeme na Jadranu, ali i u unutrašnjosti. Specifičnost ove kišovite i vjetrovite epizode bilo je i njeno trajanje od nekoliko dana, a nove se oborine, moguće i obilnije, ponovno očekuju sutra (u četvrtak), ponajprije na Jadranu i u područjima uz Jadran.

Kad je zadnji put zabilježeno takvo nevrijeme u Istri, Dalmaciji i šire?

– Obilne kiše, odnosno velikih količina oborina bilo je relativno nedavno, početkom listopada (od 6. do 8.10.) i to ponajprije na sjevernom Jadranu (lokalno je palo više od 100 litara kiše po četvornom metru). Bilo je i juga, ali slabijeg nego sada, a sve to uz sinoptičku situaciju koja je bila posve drugačija s obzirom na ovu od pred nekoliko dana. Inače, u ovo doba godine te osobito u studenom i prosincu, nije neobično da u Sredozemlju nastanu ciklone koje se onda premještaju na istok i mediteranskim zemljama, ali i nama (osobito duž Jadranske obale te u područjima uz nju) donose obilnije oborine.

Photo: Morski.hr

Do kada bi ovakvo nevrijeme moglo potrajati?

– Kao što sam već rekla pred nama je još jedna kišna epizoda, ali ipak manje izražena od ove koja je iza nas. Kiše će biti već sutra (u četvrtak) na Jadranu i područjima uz njega, poslijepodne i drugdje u Hrvatskoj – malo ili nimalo na krajnjem istoku zemlje. Kiše će biti i u petak, ponegdje i u subotu, ali se očekuju manje količine oborina s obzirom na protekle dane. Zapuhat će i jugo, koje će biti jako, ponegdje i olujno, ali će već u noći na petak oslabjeti.

Kakva su predviđanja za ovu zimu i sljedeću godinu za Dalmaciju i Istru?

– I nakon ovog iznadprosječno toplog listopada (ovo je neslužben podatak jer listopad još nije završio, a ocjenu mjeseca daju naši klimatolozi), prema raspoloživom prognostičkom materijalu za sljedeća tri mjeseca (dakle, ne zimu u cijelini…), pred nama je također iznadprsječno toplo razdoblje. Međutim, to ne znači da u sljedećim mjesecima neće biti razdoblja s temperaturom nižom od uobičajene, dakle da neće biti kraćih hladnijih razdoblja. Što se oborina tiče, tu su prognoze inače puno nepouzdanije, osobito za tako dugo razdoblje. Ipak, može se reći da u sljedeća tri mjeseca (studeni, prosinac, siječanj) postoji umjerena vjerojatnost da količina oborine bude oko ili čak malo veća od višegodišnjeg prosjeka, osobito na Jadranu i uz njega. To ne znači da tijekom razdoblja nisu moguća kraća ili dulja razdoblja s manjkom oborine, odnosno sušnija razdoblja.

Gordana Igrec