Objavljeni detalji akcije traganja za nestalim surferom

Photo: Boris Kačan

UMAG – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o sinoć okončanoj akciji traganja i spašavanja za nestalim surferom u Istarskom akvatoriju.

Službenici MRCC Rijeka sinoć su, 30. listopada u 18.20h od Talijanskih kolega iz MRCC Roma zaprimili informaciju o pronalasku nestalog surfera, G.J. (rođen 1971. godine), državljanin Republike Slovenije, a koji se trenutno nalazi u Tršćanskoj bolnici, kamo je zaprimljen radi dodatnih zdravstvenih pretraga, no u međuvremenu je potvrđeno kako je isti neozlijeđen i dobrog zdravstvenog stanja.

Nastavak pokrenute opsežne akcije traganja i spašavanja (TiS), koji je planiran za danas, 31. listopada, odmah po razdanjivanju, kada se očekivalo povoljnije vrijeme (vjetar/more), nakon službene policijske potvrde identiteta pronađenog Slovenca, otkazan je, a sve potražne jedinice su opozvane iz daljnjeg angažmana, čime je ova akcija okončana.

Prethodno dojavi o pronalasku živog i zdravog nestaloga Slovenskog surfera, koordinirana TiS akcija tijekom današnjeg dana odvijala se prema utvrđenom Planu traganja, a u jednoj fazi traganja, u suradnji sa Talijanskim MRCC Roma, u akciju su angaažirane i Talijanske pomorske potražne jedinice, koje su tragale u Tršćanskom području nadzora sigurnosti plovidbe.

PROČITAJTE JOŠ: PRONAĐEN SLOVENSKI SURFER Odnijelo ga more do Trsta!

Photo: Brodosplit

Tijek TiS akcije za nestalim surferom na dan 30.10.2018.

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika u prvome dijelu dana, (06.00 – 09.00h) tragalo se obalnim područjem, između Umaga i Savudrije, budući da u navedenom vremenu pomorska potraga nije bila moguća, no, odmah nakon relativnog smirivanja mora angažirano je i pomorsko traganje, sačinjeno od:

– jedne brodice Pomorske policije Pula, koja je tragala u području Savudrije prema Zambratiji;

– jedan zrakoplov Obalne straže RH tipa ‘Pilatus PC-9’, koji je obavljao prelet područja potrage od Umaga do granice sa Italijom i Slovenijom te otvoreni dio unutarnjih morskih voda;

– u dogovoru sa Slovenskim MRCC Kopar i Talijanskim MRCC Roma sudjelovale su i potražne jedinice iz Slovenije i Italije, u njihovim područjima nadležnosti;

– u akciju je uključena i brodica Talijanske Obalne straže, čiji pripadnici su tijekom dana dojavili o pronalasku kite-surferskog prsluka u moru sjeverno od Savudrije (u Talijanskoj zoni odgovornosti), da je upravo taj prsluk nosio nestali surfer potvrdila je supruga nestalog;

– u akciju je angažirana i ronilačka jedinica Pomorske policije, no većinu dana ipak nisu uspjeli obaviti podmorsku potragu zbog opasnosti za vlastitu sigurnosti uslijed nepovoljnih vremenskih prilika;

– tijekom dana, dva puta se pokušalo snimiti područje dronom, ali se odustalo zbog jakog vjetra;

– svim brodovima u prolazu područjem potrage emitirala se poruka hitnosti (PAN-PAN) putem obalnih radio postaja (ORP Rijekaradio);

– u 17.37 sati potraga je zbog mraka privremeno prekinuta;

– u potrazi su zadržane kopnene jedinice tragača;

– u 18.20h potražna akcije obustavljena temeljem Policijske dojave o utvrđenom identitetu surfera, stacioniranog u Tršćanskoj bolnici.

Koordinirana akcija traganja i spašavanja prema nestalom Slovenskom kite-surferu pokrenuta je iz nadležnosti MRCC Rijeka 29. listopada u 17.02h, kada su, posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Pula, zaprimiljene dojava očevidaca o dvojici surfera (wind i kite) u moru ispred Umaga, odakle su ih olujni udari vjetra nosili prema otvorenom moru, do trenutka kada su obojici uništena jedra te su pali u more, slijedom čega je pokrenuta potražno – spasilačka akcija, u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Pula i mjesno nadležnom Lučkom ispostavom Umag, a koja je kasnije preusmjerena samo prema jednoj osobi u moru, budući da je wind-surfer uspio samostalno isplivati na obalu, u području Umaga.

Potraga je uz viši i niži intenzitet traganja, ovisno o vremenskim prilikama, trajala gotovo tri dana uz cjelonoćna dežurstva kopnenih tragačih jedinica u području dužobalno, gdje se očekivao pojavak nestalog surfera, s obzirom na smjer morskih struja, a unatoč promjenjivom intenzitetu traganja, ova akcija koncepcijski je bila složena od početka, upravo zbog dodatne opasnosti u vidu vremenskih neprilika te je široko koordinirana sa svim raspoloživim službama, kao i međunarodno, sa službama Italije i Slovenije, posljednjeg dana trajanja ove akcije”, izvijestio je David Radas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

I.B.