Foto: Daniel Pavlinović

Ponedjeljak je bio dan velikih valova na Jadranu. Moćno jugo pokazalo je jučer i noćas svu svoju snagu, zaustavilo promet i nanijelo štetu. Dobra vijest je da je u utorak navečer potvrđeno da je slovenski surfer, za kojim se traga od jučer, spašen nedaleko od Trsta. U Temi dana HRT-a o tome su govorili kapetanica Dolores Brenko Škerjanec iz Lučke kapetanije Pula, kapetan Alen Rukavina iz Lučke kapetanije Zadar, te oceanograf Nenad Leder sa Pomorskog fakulteta u Splitu.

Brenko Škerjanec je komentirao da je surfer pronađen živ, tražili su ga od jučer u 17.30 kada su dobili dojavu. Potraga je jutros nastavljena kopnom, brod pomorske policije je uspio isploviti, ali nisu ga tada još našli. Oko 17.30 je dobila dojavu da se nalazi u Trstu u bolnici. Smatra da je surfer imao sreće, no bio je i u dobroj psihofizičkoj kondiciji. Kazala je da jučer nije bilo vrijeme za izlazak na more, unatoč tome što surferima odgovara takvo vrijeme.

Alen Rukavina je zahvalio svojim djelatnicima za jučerašnje spašavanje na Ugljanu, dobili su dojavu da je liječnica u Kaliju tražila hitan medicinski prijevoz iako su sve trajektne, brodske i katamaranske linije bile obustavljene. Oni su pacijentu bili jedini izbor i odlučili su mu pružiti pomoć, pojasnio je. Ispričao je i kako je muškarac sa Silbe dospio do lošinjskog akvatorija. Jučer oko 12.30 je išao obići brodicu, nije bio svjestan kakvi su vremenski uvjeti, jugo ga je izbacilo iz uvale i borio se dok mu nije puklo kormilo, tada je počela avantura, prepustio se moru i dospio je do otočića Kozjak koji je udaljen 8 milja od Silbe – kazao je Rukavina.

Photo: Boris Kačan

Inače, mareografska postaja u Bakru u ponedjeljak je izmjerila najvišu razinu mora od 1929. godine i bila je 127 centimetara viša od srednje razine mora. Nenad Leder je rekao da je situacija bila vrlo ekstremna – poplavljena je i Venecija. “Imali smo klasičan prolaz ciklone u kojem je bila orkanska i olujna bura koja je generirala valove visine oko 7 metara. Nakon toga je zapuhao vrlo jak jugozapadnjak, pa je bila poplavljena i hvarska riva”, dodao je.

Komentirajući što je kulminiralo da su se stvorili tako visoki valovi, Leder je kazao da što se tiče valova, nije ekstremna situacija, dva puta su izmjerili valove u sjevernom Jadranu koji su bili viši od 10 metara i to 40-ak kilometara zapadno od Pule. 1979. izmjeren je val od 10,2 metra, a 1986. najviši poznati val u Jadranu od 10,8 metara. Na akvatoriju Palagruže i Dubrovnika izmjereni su najveći valovi od 9 metara. Za jučerašnju situaciju procjenjuje se da je riječ o pojavi koja se javlja svakih 10-ak godina, proračunali su da bi se u idućih 100 godina mogao pojaviti i val od 14 metara. Uvjeren je da je to točan proračun zbog klimatskih promjena i ekstremnih ciklona.

Rukavina je rekao da imamo velike štete na infrastrukturi, zadarska riva je oštećena, još se obrađuju podaci i ne zna se točna količina štete. Brenko Škerjanec je rekla da je veća šteta na istočnoj obali Istre, još nemaju točne podatke od osoba koje su pretrpjele štetu, vjeruje da će biti u manjoj mjeri nego u Dalmaciji.