3 min. čitanja

FOTO: KNJIGA O JADRANSKIM PUŽEVIMA – Upisano 270 vrsta nakon 4 godine istraživanja

Nakon 4 godine uistinu mukotrpnog rada konačno je publicirana knjiga o jadranskim puževima stražnjoškržnjacima. “Stražnjoškržnjaci  Jadranskoga mora – Slikovni atlas i popis hrvatskih vrsta bogata je publikacija koju potpisuju četiri vrijedna autora, Jakov Prkić, Alen Petani, Đani Iglić i Leo Lanča.

15 novih vrsta za znanost

Knjiga ima 464 stranice i tvrde korice, veličine je 24 x 16,5 cm i težine 1,43 kg.Sadrži kratki uvod, popis svih hrvatskih vrsta i fotografski dio koji zauzima 376 stranica.Na popisu se nalazi 270 vrsta, od kojih je njih 170 prezentirano brojnim fotografijama živih primjeraka, među kojima se posebno ističe 15 vrsta koje su nove za znanost.

Jedan od autora knjige, Jakov Prkić vlasnik je jedne od najvećih zbirki jadranskih mekušaca na svijetu, koja brojem vrsta i primjeraka višestruko nadmašuje povijesno iznimno važnu zbirku našeg najvećeg malakologa Spiridiona Brusine. Izložio je dio svoje zbirke na dvije velike izložbe jadranskih puževa i školjkaša, 1999. god. u Splitu i 2000. god. u Šibeniku. Za Morski.hr kratko je samo komentirao.

– Jedini sam u Hrvatskoj koji se bavi sistematikom te čitave grupe, i jedini sam koji objavljuje opise novih vrsta za znanost iz tog područja biologije mora. Još od doba Brusine nijedan naš doktor biologije nije pronašao i objavio neku novu vrstu. Žalosna je to činjenica, ali istinita. Surađujem s najvećim svjetskim stručnjacima dok u Hrvatskoj nažalost nemam s kime surađivati.

105 vrsta prvi put registriranih u hrvatskoj literaturi

Na popisu se nalazi 105 vrsta čiji nalazi u Hrvatskoj dosad nisu bili registrirani u literaturi, a među njima je i 79 vrsta čiji nalazi su novi za čitavi Jadran.

U 326 slikovnih tablica (plates) prikazane su 1545 figure/slike, a osim njih ima i 127 podvodnih slika.

Autori u knjizi ističu da je ideja o izradi knjige nastala početkom 2015. godine na inicijativu dvojice koautora Alena Petanija i Đanija Iglića koji su dodatni poticaj dobili od strane posjetitelja njihovih izložbi na temu morske faune, s posebnim naglaskom na malakologiju. Na tim izložbama su bile prezentirane i brojne fotografije živih mekušaca, naročito stražnjoškržnjaka. Među raznim pozitivnim komentarima posjetitelja bilo je i sugestija da bi bilo interesantno sve te fotografije objaviti u formi knjige ili barem kratke brošure.

“Čim mu je prezentirana ta ideja, u pripremu slikovnog i tekstualnog materijala uključio se i prvi autor Jakov Prkić. U početku smo smatrali da se radi o relativno jednostavnom zadatku koji se može završiti u roku od 10-12 mjeseci, međutim brzo se pokazalo da se radi o sporom i mukotrpnom poslu. Jedan od problema s kojim smo se odmah suočili bio je odabir najkvalitetnijih slika između tisuća onih koje smo izradili i imali od početka na raspolaganju. Nakon selekcije slika slijedila je i njihova kompjuterska obrada, a i taj je proces zahtijevao mnogo truda i vremena.

Paralelno s izradom fotografskog dijela knjige stalno su vršena dodatna terenska istraživanja i sakupljanje novih primjeraka, čime je broj novootkrivenih vrsta stalno rastao, a time je rastao i broj fotografija.

Postupno smo od nekolicine prijatelja dobivali i njihove podvodne fotografije, među kojima su najbrojnije one koje nam je ustupio Marinko Marukić iz Lumbarde. Nakon dvije godine rada u pripremu knjige se uključio i četvrti autor Leo Lanča čiji su nalazi u sjevernom Jadranu bili iznimno važni, prvenstveno zbog vrsta koje zasad nisu nađene u Dalmaciji, a ujedno su njegove iznimno kvalitetne fotografije znatno obogatile ikonografski dio”, ističu autori u uvodu.

Veliki doprinos poznavanju jadranske malakofaune

Dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli u predgovoru za ovu knjigu između ostalog kaže:

“Kvaliteta slikovnog atlasa nadmašuje mnoge slične strane knjige s kojima sam se susrela kao biolog mora i zasigurno će pridonijeti osvještavanju potrebe očuvanja bioraznolikosti našeg podmorja. Naglašavam da su autori s uspjehom ostvarili oba svoja cilja. U poglavlju Sistematika detaljno su obrazložili na koji način su napravili izmjene i korekcije taksonomije i nomenklature u sistematskom popisu da bi on bio usklađen s najnovijim spoznajama te zašto ipak nisu primijenili novi koncept podjele podrazreda Heterobranchia. Knjigu će kao priručnik moći koristiti kako znanstvenici tako i amateri prirodoslovci, a naročito ronioci i podvodni fotografi.

Ova je knjiga veliki doprinos poznavanju jadranske malakofaune. Premalo je istraživača u Hrvatskoj koji se na ovako stručan način bave bioraznolikošću, naročito našeg podmorja. Naša je zemlja poznata po tome da se na njenom teritoriju nalaze vruće točke bioraznolikosti no raznolikost podmorja istočne obale Jadranskog mora nam je slabo poznata. Posebno slabo su poznati organizmi koje ne lovimo za hranu, koji žive sakriveni u bentosu i za koje nemamo stručnjake u Hrvatskoj. Znanstvenicima u našim istraživačkim i akademskim institucijama ovakav se stručni rad na bioraznolikosti ne bi računao u mjerenju znanstvene uspješnosti pa uz sve ostale obaveze oni malo vremena stignu i žele posvetiti ovom aspektu rada na živom svijetu Jadranskog mora.”

Kako do knjige?

Tisak je vrlo kvalitetan, a svaka stranica je dodatno zaštićena postupkom lakiranja.Cijena knjige će biti 300 kn za hrvatsko tržište i 60 eura za inozemno (+ poštarina).
Tko je zainteresiran za kupnju knjige može kontaktirati autore:
Jakov Prkic, Split
Alen Petani, Zadar
Đani Iglic, Zadar

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.