1 min. čitanja

Rusi s Iranom i Indijom planiraju daleko jeftiniju rutu od Sueza

Rusija, Indija i Iran imaju u planu do kraja ovog mjeseca razmotriti otvaranje međunarodnog transportnog koridora Sjever-Jug, javila je iranska televizija Press TV, a prenose ruski mediji.

Projekt je zamišljen kao kraća i jeftinija alternativa Sueskom kanalu prenosi Russia beyond. Kako se navodi, dužina koridora će iznositi 7200 kilometara, a podrazumijevat će i željeznički i vodeni promet. Roba će se iz Indije slati u iranski grad Bandar Abas na obali Perzijskog zaljeva, odakle će putovati u Bandar-e Anzali na obali Kaspijskog jezera, i dalje morskim putem do Astrahanja, pa željeznicom u Europu.

Budući da je projekt osmišljen kao jeftinija i kraća alternativa Sueskom kanalu, vrijeme i cijena transporta tereta smanjit će se za 30 do 40 posto. Tako će u usporedbi sa Sueskim kanalim roba iz Mumbaija do Moskve koridorom Sjever-Jug putovati dvadeset dana manje. Kako se očekuje, novim putem će se godišnje prebacivati od 20 do 30 milijuna tona tereta.

Ministar trgovine i industrije Indije Suresh Prabhu izjavio je da bi se s korištenjem novog koridora trebalo početi što prije. Probne isporuke novim putem već su obavljene 2014. godine.

Russia beyond

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.