Slovenija tužaka Hrvatsku, evo sažetka tužbe i što kažu hrvatski ribari

Photo: Facebook/Morski.hr

LJUBLJANA – U novom broju službenog lista Europske unije objavljen je sažetak tužbe koju je slovenska vlada podnijela protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražnog rješenja o graničnom prijeporu, čime je predmet te tužbe po prvi put u glavnim crtama postao javno dostupan, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji. 

Kako navode slovenska agencija STA i javni RTV servis, slovenska tužba odnosi se na navodno kršenje europske pravne stečevine jer Hrvatska ne poštuje odluku arbitražnog suda i odbija implementirati presudu arbitara, koju Slovenija smatra obvezujućom za obje strane, piše tportal.

Slovenija u tužbi predlaže da sud EU-a u Luksemburgu konstatira da je Hrvatska kršila članke 2 i 4 ugovora o Europskoj uniji, uredbu o zajedničkoj ribolovnoj politici, schengenska pravila o kretanju osoba preko granice te direktivu o uspostavi okvira za pomorsko prostorsko planiranje, prenose slovenski mediji sažimajući predmet tužbe objavljen u službenom listu EU-a.

Osim toga, Slovenija u tužbi navodi kako Hrvatska “jednostranim nepoštivanjem” arbitražne presude odbija vladavinu prava kao temeljnu vrijednost EU-a, onemogućuje Sloveniji da provodi suverenost nad “nekim dijelovima njenog teritorija”, a ujedno i krši “dužnost lojalne suradnje” s EU-om i Slovenijom u skladu sa 4. članom Ugovora EU-a. U slovenskoj tužbi, prenose slovenski mediji, navodi se da postupci Hrvatske “ugrožavaju ostvarivanje ciljeva EU-a, te jačanje mira, ciljeve i propise EU-a koji se odnose na teritorij članica” te da Hrvatska tako Sloveniji “onemogućava da na cijelom kopnenom i morskom ozemlju provodi pravo EU-a”.

Photo: Facebok/Udruga Mare Croaticum

Uz to, cjelovita slovenska tužba navodi da Hrvatska krši uredbu EU-a o zajedničkoj ribolovnoj politici i pravilo koje se primjenjuje od kraja 2017. godine, po kojima se dopušta da 25 ribarskih brodica svake od članica može imati slobodan pristup do teritorijalnog mora druge države, prema međunarodnom pravu. U slovenskoj tužbi se, među ostalim, navodi i to da Hrvatska Sloveniji onemogućava ostvarivanje prava u sklopu uredbe o ribolovnoj politici EU-a, da “sustavnim kažnjavanjem” slovenskim ribarima onemogućava pristup vodama koje im je dodijelila arbitraža, a time krši i uredbu EU-a iz 2009. o kontrolnom sustavu nad ribarenjem u skladu s europskom ribolovnom politikom, prenose slovenski mediji.

U tužbi se također navodi da hrvatska policijska plovila “bez dopuštenja Slovenije” prate hrvatske ribarske brodove u moru koje je arbitraža dodijelila Sloveniji te da Hrvatska Sloveniji “ne dostavlja podatke o aktivnosti hrvatskih plovila u slovenskim vodama”. Time Hrvatska Sloveniji onemogućava provođenje nadzora u vodama pod njenom suverenošću i jurisdikcijom te ne poštuje ekskluzivne nadležnosti što ih Slovenija kao obalna država ima u svom teritorijalnom moru, stoji u tužbi, kako prenose slovenski mediji, piše između ostalog tportal. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Hrvatski ribari: “Slovenske laži, podmetanja i korupcija” 

Tražili smo za komentar istarske ribare. Predsjednik Udruge profesionalnih ribara “Mare croaticum”, Daniele Kolec za Morski.hr kaže da ne može shvatiti količinu licemjerja sa slovenske strane i nastavlja:

– Od 90-tih pa do danas kršili su sve moguće konvencije o pravu mora, željeli su anektirati more koje im nikad nije pripadao, pa i dio kopna. Nisu skrivali da je njima do Mirne Slovenija. Lagali su tako da su krali dokumente, falsificirali ih, podmetali, korumpirali, lagali svijetu da mi njih napadamo a oni su tukli i privodili naše ribare, uništavali uzgoje, prijetili dva puta tj. slovenski premijeri su dali naređenje da se vojno okupira Plovanija i Kanegra, ali svom srećom njihovi zapovjednici spustili su gaće od straha itd., nabraja Kolec.

– Sad se bune što mi ne poštujemo arbitražu gdje smo je i pod pritiskom ucjenjivanja morali prihvatiti jer inače ne bi ušli u EU. Željeli bi poslati 25 ribara do Vrsara da mogu raditi. Možeš misliti, a briga njih koji će od naših 25 raditi u Sloveniju. Hoće li  na to imati pravo Porečan, Puležan, ići raditi u Sloveniji koliko se sjećam mislim da ne, a Slovenac bi radio do Vrsara na štetu tamošnjih ribara. Znači, mi bi morali pustiti 25 slovenskih ribara na naše područje gdje rade više stotina ribara, gdje su od ulaska u EU naši ribari izgubili povlastice, nisu dobili derogacije pa je puno njih radi toga bankrotiralo itd. Ako budete šutjeli, nećete proći dobro jer će slijediti samo komplikacije za nas a ne za njih iz jednostavnoga razloga jer su politički kreteni u ono vrijeme bili spremni i naguziti se za tu EU na štetu sviju nas i nadam se da ova Vlada neće popustiti ni milimetar oko toga jer nam je naijeta prevelika nepravda – završava vidno ljut Kolec.

D.G.