Cresko-lošinjski arhipelag – Pilot projekti energetske tranzicije u EU

Photo: Boris Kačan

CRES/LOŠINJ – Cresko-lošinjski arhipelag, koji uključuje otoke Cres, Lošinj, Susak, Ilovik i Unije odabran je za provedbu pilot projekta energetske tranzicije kao jedan od prva tri takva projekta u Europskoj uniji. 

Od preko dvije tisuće europskih otoka, naši su otoci odabrani uz grčki Sinfos i irski Arani u sklopu Poziva za iskazivanje interesa europskim otocima za stručnu i tehničku podršku za planiranje, pripremu i/ili unaprjeđenje energetske tranzicije, koji su jučer zajednički objavili Tajništvo za otoke i Europska komisija.

– Iznimno sam zadovoljan da su Tajništvo za otoke i EK odabrali Cresko-lošinjski arhipelag za provedbu pilot projekta energetske tranzicije. Potvrda je to i ispravnosti inicijative osnivanja Tajništva, u čijem pokretanju sudjelovao, a koje je ove godine i zaživjelo. Kada sam amandmanima u Europskom parlamentu tražio novac koji će sada biti upotrijebljen za projekte, mislio sam upravo na pomoć malim otočkim zajednicama u stjecanju vještina potrebnih za pisanje i provedbu projekata koji će im omogućiti dugoročnu energetsku samodostatnost i samoodrživost. Vjerujem kako će otočani znanja koja će steći prenijeti i na druga područja, ne samo energetiku. Sljedećih ćemo godina uporno raditi kako bismo ojačali Kohezijsku politiku EU, posebice onaj dio koji se odnosi na proračun regionalnog razvoja – izjavio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji je na španjolskom Lanzaroteu prisustvovao jučer održanom drugom Forumu čiste energije za EU otoke.

Poziv otočanima

Europska unija u narednih 18 mjeseci podržat će do 26 otočnih zajednica diljem Europe u razvoju planova energetske tranzicije te provedbi pojedinačnih projekata.

Samim procesom energetske tranzicije u sklopu Poziva upravljat će lokalne zajednice, pri čemu će uloga Tajništva biti pružiti pomoć pri pisanju Programa energetske tranzicije za šest europskih otoka. Iako su tri otočne zajednice već istaknute u pred-selekcijskoj fazi svi otoci moraju proći kroz službenu proceduru. Zainteresirani otoci, neovisno o broju jedinica lokalne samouprave na njima, mogu se prijaviti na natječaj do 15. siječnja 2019.

Drugi poziv, za ostalih 20 otoka, očekuje se u prvom kvartalu 2019. godine, a bit će namijenjen otočnim zajednicama koje će tražiti tehničku pomoć za pojedinačne projekte, ne nužno za sveobuhvatne programe energetske tranzicije.

Za sve zainteresirane otoke i otočane, Tajništvo za otoke uspostavit će Ured za podršku kako bi pružio informativnu potporu, uspostavio temelje za izgradnju otočnih kapaciteta te omogućio umrežavanje otočana, kao i savjetodavnu podršku oko izrade modela i detektiranja izvora financiranja.

Josip Jagić