FER-ov Laboratorij za podvodne sustave među najboljima u Europi

Photo: FER

BRUXELLES – Europska komisija uvrstila je FER-ov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije – LAPOST među 50 finalista natjecanja – Innovation Radar Prize 2018 i to za kategoriju „Excellent Science“. Riječ je o natjecanju Europske komisije za identificiranje inovacija i inovatora istraživačkih projekta EU-a s najvećim potencijalom.

LAPOST se našao među 50 finalista među kojima su i renomirana europska sveučilišta i instituti kao što su Technical University of Denmark, University of Iceland i njemački Fraunhofer Institute for Intelligent Analysis and Information Systems. Za ulazak u veliko finale, među 20 najboljih, FER-ovcima su potrebni glasovi građana odnosno vas. Do ponedjeljka 12. studenoga, to možete učiniti ovdje.

FER-ovci na Europskoj Robotskoj Ligi (ERL) u Piombinu, Italiji.

Projekt aPad zapeo je za oko Europskoj komisiji, odnosno njihovim stručnjacima za tehnologiju, inovacije i poduzetništvo koji su procijenili veliki potencijal projekta te uvrstili ga među 50 najboljih u Europi. U H2020 projektu aPad se razvija autonomno bespilotno površinsko vozilo koje je specijalizirano za morsko i površinsko mjerenje, mapiranje i inspekciju. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i najsuvremenijoj opremi, vozilo također može poslužiti kao pomoćno sredstvo za praćenje i nadzor opreme i osoblja u podvodnim misijama.

Photo: FER

Projekt vodi izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, koji iza sebe već ima nekoliko uspješno završnih europskih projekata za temu podvodne robotike. Profesor Mišković uz predavanja i istraživački rad, od ove akademske godine obnaša dužnost prodekana za znanost.

Profesor Nikola Mišković na radionici Breaking the Surface 2018 u Biogradu na Moru

– Ova nominacija nam je izuzetno važna jer pokazuje da znamo rezultate istraživanja dovesti i u fazu komercijalizacije. Drago nam je da je Europa prepoznala naš trud i nadamo se da će i ostali istraživački laboratoriji slijediti ove korake kako bi se povećala inovacijska aktivnost FER-a – izjavio je profesor Nikola Mišković povodom nominacije LAPOST-a na završnicu natjecanja.

Alan Vukić