Završila vježba Trident Juncture 18 u Norveškoj

Terenski dio NATO vojne vježbe u kojoj sudjeluje 30 pripadnika Hrvatske vojske završio u srijedu, 7. studenog 2018. u Kraljevini Norveškoj / Photo: MORH

U Kraljevini Norveškoj u srijedu, 7. studenog 2018. završio je terenski dio (Live Exercise – LIVEX) vojne vježbe Trident Juncture 18, koja je trajala od 25. listopada 2018. godine, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Međunarodna vojna vježba Trident Juncture 18 provedena je u cilju provjere interoperabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju i NATO sposobnosti povrata suvereniteta saveznice nakon oružane agresije te procjene i potvrde NATO Snaga za odgovor 2019 (Response Force 2019 – NRF19).

U vježbi je sudjelovalo 30 pripadnika Hrvatske vojske zajedno s ukupno 50.000 pripadnika oružanih snaga iz 31 NATO i partnerske države, Republike Finske i Kraljevine Švedske, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona “Harry S. Truman” i oko 10.000 motornih vozila.

Američki nosač aviona “Harry S. Truman / Photo: MORH

U terenskom dijelu vježbe Trident Juncture 18 sudjelovale su kopnene, pomorske i zračne snage, snage za specijalne operacije te snage za provedbu amfibijskog desanta. Kopnena komponenta vježbe s postrojbama provodila se na području južno od Trondheima i sjeverno od Osla, mornarička uzduž norveške obale do sjevernog dijela Škotske te na Baltičkom moru i Atlantskom oceanu, a zračna komponenta nad središnjim dijelom Kraljevine Norveške, dijelovima Kraljevine Švedske i Republike Finske.

Prema scenariju vježbe, aktivirao se članak 5 Sjevernoatlantskog sporazuma te su „Sjeverne snage“ i „Južne snage“ fiktivno ratovale jedne protiv drugih. U prvoj fazi, koja je trajala od 31. listopada do 3. studenog “Sjever“ je izvodio napad na „Jug“ uz potporu amfibijskih operacija Marinskog korpusa, a u drugoj fazi, koja je trajala od 4. do 7. studenog „Jug“ je preuzeo inicijativu i izveo protunapad.

Photo: MORH

Tijekom provođenja terenskog dijela vježbe, u utorak, 30. listopada 2018. u Bynesetu u Kraljevini Norveškoj održan je Dan uvaženih gostiju kojemu su nazočili mnogi visoki civilni i vojni uzvanici, među kojima i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov i brigadni general HKoV-a Darko Pintarić, koji je i sudjelovao u vježbi na dužnosti zapovjednika Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group – JLSG).