Norveška fregata tone nakon sudara s tankerom

Photo: Screenshot

ØYGARDEN – Sedam osoba pretrpjelo je lakše ozljede, a 137 osoba je evakuirano s norveške fregate „HNoMS Helge Ingstad“, jedne od pet iz flote vrijedne 2.54 milijarde USD, koja se u četvrtak ujutro sudarila s tankerom „Sola TS“ na Sture terminalu u Øygardenu u Norveškoj.

Norveška je Obalna straža rekla da je fregata počela primati vodu zbog sudara te je pokrenuta operacija evakuacije. Prema informacijama ozlijeđenima je pružena medicinska pomoć.

Fregati, koja se vraćala s NATO vježbe Trident Juncture održanoj u Norveškoj, probijen je trup i postoje realne prestpostavke da se unatoč silnim naporima neće uspjeti zaustaviti njezino potonuće,  prenosi Pomorac.net.

“U vezi sa sudarom između fregate „Helge Ingstad“ i tankera „Sola TS“ na terminalu Sture  u Øygardenu Equinor će postupno će ugasiti operacije u Stureu”, izjavio je vlasnik terminala Equinor.

“Osoblje u Stureu koje nema hitne zadatke također će biti evakuirano. Zaustavljanje i evakuacija obavljaju se kao mjera opreza”, navodi Equinor.

Na temelju raspoloživih fotografija fregata je pretrpjela značajnu štetu, međutim, još nisu otkriveni detalji o stanju tankera za prijevoz nafte, koji je dio flote tvrtke Tsakos Energy Navigation.

Na temelju podataka Vesselsvaluea, Aframax tanker pod malteškom zastvom izgrađen je 2017. godine.

AIB Norway je pokrenula istragu o uzroku sudara te je izjavila da tankeru asistira tegljač  „Tenax“, što potvrđuju i podaci pomorskog prometa iz kojih je vidljivo da brod plovi pod vlastitim pogonom u pratnji „Tenaxa“.

Equinor je dodao da je u komunikaciji s norveškim vlastima i da  je mobilizirao sredstva za hitne slučajeve kako bi pomogao policiji i Zajedničkom centru za koordinaciju spašavanja.

“AIBN će provesti istragu u suradnji s Istražnim odborom DAIBN koji je poslao svoj tima na mjesto događaja. Tanker „Sola TS“ registriran je na Malti, a Istražna jedinica za sigurnost mora (MSIU) u Maleziji također će sudjelovati u istrazi”, navodi AIBN.

Pomorac.net