Visećim mostom između dvije utvrde u Nacionalnom parku Krka

Ilustracija / Photo: Pixabay

ŠIBENIK – Srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj koje se nalaze u Nacionalnom parku Krka, nedaleko od Kistanja, Javna ustanova NP Krka planira povezati visećim mostom dugim oko 450 metara. Idejni projekt je izrađen, a Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije donio je ovih dana rješenje o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu.

Nacionalni park Krka tako planira izgraditi pješački viseći mosta preko kanjona rijeke Krke koji bi povezivao područje srednjovjekovnog grada Nečvena na lijevoj obali Krke s područjem uz srednjovjekovnu utvrdu Trošenj na desnoj obali. Idejno rješenje za projekt pješački viseći most Nečven-Trošenj izradila je zagrebačka tvrtka Blok, piše SibenikIn.

Most će biti dug 447 metara i širok 176 centimetara, a uz viseći most planirano je i uređenjepristupnih putova za utvrde Nečven i Trošenj.

Srednjovjekovna utvrda Nečven sagrađena je na samom rubu litice na lijevoj obali Krke, a njezini prvi gospodari bili su Nelipići, vlasnici čitavog prominsko-miljevačkog kraja. U njihovu vlasništvu utvrda je bila do 1421.godine, a nakon toga dolazi u posjed plemićke obitelji Martinušić. Početkom 16. stoljeća Nečven osvajaju Turci, u čijim rukama ostaje sve do 1688. godine. Turci su u utvrdu doveli vojnu posadu i pretvorili je u sjedište nahije, a potom sandžakata i kadiluka krčkoga. Nakon odlaska Turaka Nečven je zapaljen i napola porušen.

Nasuprot utvrdi Nečven, na desnoj obali Krke, uzdiže se srednjovjekovna utvrda Trošenj koja je nekada bila u posjedu hrvatske velikaške obitelji Šubića koja je u cijelosti nadzirala desnu obalu Krke. Vjerojatno je podignuta zbog čuvanja i nadziranja strateški važnog mosta preko rijeke.

 

Cijelo rješenje možete pročitat OVDJE. 

SibenikIn