ISPRAVILI NEPRAVDU: Nikad snimljenu pjesmu Vice Vukova snimila klapa Sv. Juraj HRM-a

Photo: Youtube/Screenshot

Klapa “Sveti Juraj” HRM-a u izdanju izdavačke kuće Scardona ljubiteljima dalmatinske glazbe donosi spot za pjesmu Dalmacijo, dušo moja, u kojem prizori Jadranskog mora ostavljaju bez daha. Riječ je o pjesmi koju je mornarička klapa premijerno izvela na prvoj večeri ovogodišnjeg Splitskog festivala.

Tekst je napisao Krste Juras, autor pjesama kao što su Dalmacija u mom okuŠibenska baladaTvoja barka mala i Dobra ti večer mati moja. Autor glazbe je Zvonko Špišić, poznat po skladbama koje se vežu uz Zagreb kao što su ZagrebečkešpanciracijeTrešnjevačka baladaZagreb i ja…

Pjesmu je još 1992. otpjevao pokojni Vice Vukov, ali nikad je nije studijski snimio. U želji da je otme zaboravu, učinila je to Klapa “Sv. Juraj” HRM-a, koja je donosi u aranžmanu Tonćija Ćićerića i Marija Božića.

Photo: Youtube/Screenshot

– Spot za pjesmu Dalmacijo, dušo moja prikazuje neodvojivost čovjeka od doma, zavičaja u kojem je poniknuo. Taj prirodni, kulturni i emocionalni pečat utisnut je u dušu svakog čovjeka i bez obzira na to koliko ga daleko život odveo, uvijek je vezan za svoj zavičaj. Priroda je u spotu također prikazana kao živi entitet, koji je sposoban biti u tom emocionalnom odnosu s čovjekom te isto tako osjeća nostalgiju, prazninu i iščekuje svojeg sina poput majke na vratima kuće – izjavio je redatelj spota Hrvoje Svalina i snimatelj Patrik Grgurić, javnosti poznati po režiji brojnih uspješnica mornaričke klape kao što su RužacrvenaBuraZapivajklapo moja i Odriši me.

– Spot je snimljen na brojnim lokalitetima širom Dalmacije: od Splita, Primoštena, Imotskog, Otavica do kanjona Cetine i vrhova Biokova. Posebna hvala posadi broda HRM-a “Učka” i Odjelu za obuku ronitelja HRM-a za iznimno lijepe kadrove snimljene na moru tijekom plovidbe – izjavio je  voditelj Klape Marko Bralić.

Pjesma “Dalmacijo, dušo moja” je nastavak uspješne suradnje sa Scardonom u čijem izdanju su snimili čak šest studijskih albuma.

I.B.