Valovi od juga

Photo: Boris Kačan

Listopad je obilježilo jugo kakvo će mnogi zapamtiti. Dani velikih valova, kako bi ih slobodno mogli nazvati, događaju se jednom u desetljeću, a prije ere globalnog zatopljenja i rjeđe. 

Zabilježeno će ovo jugo biti po velikoj materijalnoj šteti diljem Jadrana. Pukom srećom, za razliku od susjedne Italije, u Hrvatskoj nije bilo ljudskih žrtava. Jedan stanovnik otoka Ilovika čudom je završio živ i zdrav na čak 8 NM udaljenoj Silbi, a još čudnije brodica je također ostala gotovo neoštećena, pa su je netom poslije pronašli otočani.

Slovenski surfer je pak imao još više sreće, pa je preživio više od 24 sata u moru koje ga je odnijelo od hrvatske Savudrije, pa sve do Talijanskog Trska.

Izmjereni su i rekordni valovi kod otočića dubrovačkih Elafita, Svetog Andrije od čak 9 m.

Kraj listopada 2018. godine svakako je obilježen iznimno jakim jugom i snagom prirode koja uvijek podsjeti da je jača od svega što je čovjek stvorio i da će njena uvijek biti posljednja. Kao znak upozorenja svima koji ne poštuju more, simboličan odabir fotografije Borisa Kačana neka ovaj put budu upravo snažni valovi od juga.

Jurica Gašpar

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY