Valovi od juga

Photo: Boris Kačan

Listopad je obilježilo jugo kakvo će mnogi zapamtiti. Dani velikih valova, kako bi ih slobodno mogli nazvati, događaju se jednom u desetljeću, a prije ere globalnog zatopljenja i rjeđe. 

Zabilježeno će ovo jugo biti po velikoj materijalnoj šteti diljem Jadrana. Pukom srećom, za razliku od susjedne Italije, u Hrvatskoj nije bilo ljudskih žrtava. Jedan stanovnik otoka Ilovika čudom je završio živ i zdrav na čak 8 NM udaljenoj Silbi, a još čudnije brodica je također ostala gotovo neoštećena, pa su je netom poslije pronašli otočani.

Slovenski surfer je pak imao još više sreće, pa je preživio više od 24 sata u moru koje ga je odnijelo od hrvatske Savudrije, pa sve do Talijanskog Trska.

Izmjereni su i rekordni valovi kod otočića dubrovačkih Elafita, Svetog Andrije od čak 9 m.

Kraj listopada 2018. godine svakako je obilježen iznimno jakim jugom i snagom prirode koja uvijek podsjeti da je jača od svega što je čovjek stvorio i da će njena uvijek biti posljednja. Kao znak upozorenja svima koji ne poštuju more, simboličan odabir fotografije Borisa Kačana neka ovaj put budu upravo snažni valovi od juga.

Jurica Gašpar