Tolušić: “Plavoperajna tuna ne samo da je spašena, već je spašen i niz radnih mjesta”

Foto: Ive Šoša

DUBROVNIK – Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić boravi u Dubrovniku gdje je danas, 12. studenog 2018. godine otvoren 21. posebni sastanak Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna ICCAT.

 – Usudim se reći da je ICCAT među najuspješnijim svjetskim  organizacijama za upravljanje u ribarstvu  i ponosan sam što smo dio te priče. U samo dvanaest godina, koliko je prošlo od posljednjeg, za ICCAT tematski vrlo važnog, sastanka ovdje kod nas u Hrvatskoj, plavoperajna tuna, koja je tada bila na rubu kolapsa, ne samo da je spašena, već je spašen i cijeli niz radnih mjesta koji su direktno ili indirektno povezani s plavoperajnom tunom. Tuna je hrvatskom ribarstvu vrlo važna i oporavak stoka tune u Mediteranu smatramo povodom za liberalizaciju uzgoja, produljenje plivaričarske ribolovne sezone i sub-regionalni pristup. Ovaj sastanak izvrsna je prilika da dobro iskomuniciramo i argumentiramo naše potrebe – izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Sastanak će trajati do 19. studenoga 2018. godine, a okupio je 750 sudionika iz 52 države, predstavnika administracija, znanstvenih institucija, nevladinih organizacija, i dr.

Photo: Pixabay

Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna osnovana je 1966. godine u Brazilu i u njenom je fokusu upravljanje tunama i tunama sličnim vrstama. Hrvatska je potpisnica Konvencije o osnivanju ICCAT Komisije od 1997. godine, a do danas su ukupno 52 države potpisale Konvenciju.

ICCAT Komisija tijekom godišnjeg sastanka raspravlja o brojnim pitanjima vezanima uz upravljanje stokovima iz svoje nadležnosti, kao i o prikupljanju podataka te mjerama praćenja, kontrole i nadzora. Rezultat njenog rada je, među ostalim, usvajanje obvezujućih akata kojima se određuju primjerice i ulovne kvote, a kojih se moraju pridržavati sve ugovorne strane. Rad u okviru ICCAT Komisije je od velikog značaja za Hrvatsku s obzirom da je plavoperajna tuna gospodarski najznačajnija vrsta za hrvatsko ribarstvo. Ova je vrsta po jedinici mase najskuplja vrsta tune na tržištu. Upravljanje tunom temelji se na sustavu kvota, a kako bi se iskorištavanje ove vrste odvijalo u skladu s pravilima uspostavljen je vrlo zahtjevan i kompleksan sustav kontrole i praćenja, izvještava Ministarsto poljoprivrede.

I.B.