Hrvatski pomorci nakon dvije godine zatvora u Španjolskoj, pušteni kućama

Foto: Pixabay

CADIZ – Pomorci koji su u zatvoru u Cadizu u Španjolskoj proveli gotovo dvije godine napokon se vraćaju kući. Nikola Tolja, Ernest Pekar i drugi članovi posade su vrijeme u zatvoru proveli čekajući suđenje koje je napokon održano 22. i 23. listopada ove godine, izvjestio je Sindikat pomoraca Hrvatske. 

Na suđenju je kao svjedok obrane svjedočio ITF koordinator i voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku Romano Perić.

Podsjetimo, posada tegljača MV Eisvogel je uhićena pod optužbom krijumčarenja cigareta u vrijednosti 12 milijuna eura u međunarodnim vodama nedaleko od granice sa Španjolskom. Tegljač MV ˝Eisvogel˝ na kojemu su bili zaposleni naši državljani preuzeo je u tegalj brod MV˝Falkvaag˝ koji je bio bez posade, ali nakrcan sa 6 kontejnera krijumčarenih cigareta, s krajnjom destinacijom tegljenja u Huelva/Španjolska.

Iako je jasno da su brod  MV ˝Falkvaag˝ s cigaretama preuzeli od drugog tegljača  MV ˝Sea Patron˝, posada tegljača MV ˝Eisvogel˝ je uhićena i dosad je čekala suđenje.

Vlasnik tegljača MV ˝Eisvogel˝ je talijanska tvrtka Lucatelly Towing and Salvage iz Trsta.

SPH