SUD PROTIV UHLJEBA: Ravnateljicu Parka prirode Lastovsko otočje nakon smjene ne čeka posao

Svjetionik Struga na Lastovu / Photo: Jurica Gašpar

SPLIT – Općinski sud u Splitu presudio je da je nevažeći članak u ugovoru bivše ravnateljice Parka prirode Lastovsko otočje po kojem ona nakon smjene ima pravo ostati u Parku na mjestu voditeljice promidžbe i turističke djelatnosti.

Jedna vlast postavi svoje direktore i ravnatelje u državne tvrtke i ustanove. A kad im istekne mandat ili ih smijene, imaju takve ugovore da mogu ostati raditi u instituciji koju su vodili. Uobičajena je to praksa godinama koju uspješno primjenjuju i HDZ i SDP dok su na vlasti. Uz bonuse i otpremnine, postoji i članak u ugovoru da im moraju nakon mandata ponuditi mjesto u instituciji ‘sukladno stručnoj spremi i iskustvu’. Pa bivši čelnici tvrtki postaju savjetnici, direktori sektora i slično. Plaće im se tek neznatno smanje. I tako se gomilaju u javnim tvrtkama i institucijama.

Tu praksu je svojom presudom srušila sutkinja Općinskog suda u Splitu Eneja Stejskal Kanazir. Presuda je pravomoćna i čini sudsku praksu koja će barem djelomično zaustaviti omiljeni politički način uhljebljivanja, pišu 24 sata.

Bivša ravnateljica Lucija Kapiteli-Rakić, koja je imenovana pri osnivanju Parka, imala je ugovoren svoj ostanak i stalni posao i nakon isteka mandata. Nova uprava joj nije dala to pravo. Tužila je Park Lastovsko otočje i pravomoćno izgubila.

Sutkinja je mogla samo pogledati ugovor i presuditi u njezinu korist, no dala je opširno tumačenje da bi se time kršili Ustav i Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama.

Revolucionarna presuda

– Ugovoreno zapošljavanje bi pogodovalo Kapiteli-Rakić jer za navedeno radno mjesto treba raspisati javni natječaj. A svaki državljanin se po Ustavu ima pravo prijaviti na javni natječaj, pa je odredba protuustavna. Protivno je to i Temeljnom kolektivnom ugovoru koji propisuje natječaj kako bi se osigurala jednaka dostupnost javnih službi svim građanima – obrazložila je sutkinja Stejskal Kanazir, pišu 24 sata.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.