S klapom Žrnovnica “Po dalmatinski” u novoj Morskoj pismi

Photo: Youtube/Screenshot

Klapa Žrnovnica izbacila je jednu pravu morsku pismu. Željeli smo saznati i malo više, pa smo razgovarali s baritonom, odnosno basom klape, Antom Mihanovićem.

– Da, snimili smo pismu „Po dalmatinski“ autora Saše Bulića i Denisa Batinovića Pekme, jedan autor je porjeklom s Hvara a drugi iz Ploča tako da je utjecaj mora svakako prisutan, a o tome najbolje govore i stihovi pjesme „….ribon, tercon, vonja kuća, Dalmacije puna pluća…..“. Pjesma je naravno morska jer priča o sinu i ocu ribaru „legendi dalmatinskoj“ , jednome je sve na svitu more i barka a drugome pisma.

Koliko klapa već djeluje, tko su njeni članovi?– Klapa ove godine slavi 10 godina kontinuiranog rada. Inače, osnovana je još 1988. godine kada djeluje nekih godinu dana nakon čega se gasi. Ponovno je 2008. godine obnavlja njen osnvač i sadašnji voditelj, maestro Marko Marin. Uz brojne izmjene u članstvu kontinuirano djelujemo do danas i trenutno brojimo pet članova, a to su: Maja Markovina – prvi tenor, Filip Maras – drugi tenor, Andrija Pivčević – bariton, Ante Mihanović – bariton/bas i Davor Malenica – bas.

Photo: Facebook

Je li neobično da u muškoj klapi prvog tenora pjeva žena i kako se slažete glasovima, ali i društveno?

– Pa iz razloga što je teže pronaći kvalitetne vokale, a koji pjevaju visoke lage (prvi tenor), kao i duboke (basi), nije neobično i sve više je klapa koje se odlučuju na to da na prvom tenoru imaju ženu. Mi se glasovima slažemo odlično, imamo jako dobru fuziju, zadovoljni smo. Maja je u stvari drugi alt, a imamo i Davora, odličnog profondaša tako da ni po rasponu nismo limitirani. U stalnom smo traženju novih članova ali iz razloga što ne stignemo zbog privatnih obaveza odrađivati sve nastupe, samo nas je pet i dovoljno je da jedan nije u mogućnosti i odmah ne možemo nastupiti.

Tako, ukoliko je netko zainteresiran i ima pjevačko iskustvo, nije važna vokalna dionica jer imamo mogućnost rošade unutar klape, neka se slobodno javi.

A kako se slažemo društveno?!…. pa čak bolje nego glasovno, pogotovo kad je dobra spiza ispred nas, ha ha ….. šalim se …… kao što sam već rekao imali smo brojne izmjene u članstvu jer teško je pomiriti karaktere, želje, afinitete ….. spol (muško/žensko) je najmanji problem…… nekima je bilo previše probi ili im nije odgovarao repertoar, netko je otišao za novcem, bilo je i karakternih neslaganja, ali uglavnom mislim kako se napokon ekipa iskristalizirala, svi su tu iz istog razloga, isključivo zbog pisme i druženja, a sve ostalo, ako, i kad se dogodi…., i nikome nije teško doći i na koju probu više, i svejedno nam je da li nastupamo u metropoli ili provinciji, važna je samo pisma, tako da mogu reći da smo napokon i u pravom smislu klapa.

Photo: Youtube/Screenshot

Koliko je mora u svakoj klapi (pa i Vašoj) a koliko je klape u moru?

– Pa mislim da u svakom kontekstu spominjanja klape ima barem „kap mora i trunka soli“ ….to jednostavno ne ide jedno bez drugog, ako neka klapa i potječe iz mjesta i lokacije koja nije uz more a onda se prožimaju i isprepleću kroz pismu tako da mislim da jedno bez drugog ne ide i da u svakoj klapi ima more mora

A koliko je klape u moru?! ….. na ovaj današnji toliko ubrzani tempo i način življenja ne poznajem nikog tko nije bar jednom poželio pobjeći u mir i tišinu nekog otoka. Čak i odlasci, nastupi i smotre klapa na otocima su spontanije, ležernije i odrađuju se sa više gušta. Kod nas u klapi dvojica su iz Splita, jedan iz Omiša i dvoje iz Žrnovnice tako da je more oko nas sveprisutno u svim segmentima života, na ovaj ili onaj način. U klapi imamo i onih koji su inficirani odlaskom na ribu i koriste svaku priliku, a ima i onih šta im je najdraže ribu vidit serviranu na pijatu, dok imamo i jednog bodula, korjeni su mu sa Molata pa svaki slobodan trenutak nastoji uteč na Zapuntel…… kaže more, barka, mir i tišina.

Prvi autorski album

– Željeli bi nadodati, pošto smo u slavljeničkoj godini, da nam je u planu da krajem godine izdamo prvi autorski CD (pregovori sa izdavačkom kućom su u tijeku). Na CD-u će se naći i pisma „Po dalmatinski“ ali i na ostalih osam od deset pjesama se bar u nekom kontekstu spominje more, barka, riba…… tako da to potvrđuje onu da klapa bez mora ne ide – završava Ante Mihanović, a nama na kraju preostaje samo da pogledamo video i poslušamo morsku pismu.

J.G.