U Bakru prvi licencirani tečaj Interpret Europe za vodiče interpretatore

Photo: PR TZ Bakar

BAKAR – U listopadu i studenom Bakar je bio domaćin dvodijelnom licenciranom tečaju “Vodič interpretator” osmišljenom od strane europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe

– U Bakar sam prvi put došla povodom ovog tečaja i do završetka, kroz zadatke, naučila sam više no što znam o vlastitom gradu što mi je uistinu nevjerojatno – riječi su Kristine Stakor turističkog vodiča porijeklom iz Stubice, a s obitavalištem u Zagrebu koja je bila jedna od 16 polaznica tečaja “Vodič interpretator” završenog prošli vikendu Bakru.

Turistička zajednica Grada Bakra prva je turistička zajednica u Hrvatskoj koja je organizirala  tečaj “Vodič interpretator” i na jednom mjestu okupila 16 profesionalaca, točnije profesionalki sa svih strana Hrvatske koje su, proučavajući bakarsku baštinu, savladavale vještine intepretacijskog vođenja. Kreator tečaja, europsko udruženje profesionalaca s područja interpretacije baštine, Interpret Europe, europsko je strukovno udruženje koje okuplja 650 profesionalca iz 48 zemalja. Kroz niz tečajeva koje njihovi članovi održavaju u svojim zemljama provodi raznovrsne edukacije s ciljem što kvalitetnije interpretacije baštine, neizostavnog dijela kulturnog turizma.

Svjesna činjenice da se svjetska baština već dugo na taj način prezentira široj publici te da je najveći adut za izlazak iz turističke izoliranosti grada Bakra upravo njegovo bogato prirodno i kulturno naslijeđe, Turistička zajednica Grada Bakra započela je suradnju s prvim interpretacijskim vodičem i trenerom u Hrvatskoj te kreatoricom tura Secret Zagreb, Ivom Sillom. Nakon uspješno realizirane interpretacijske ture “Šetnja s divicom Margaretom” na manifestaciji “Šetnja kroz povijest” u sklopu Margaretinog leta kojom je Iva Silla pokazala primjer dobre prakse na temu Frankopana i bakarske povijesti, sljedeći zajednički projekt bila je realizacija tečaja za interpretacijske vodiče “Vodič interpretator” za koji su mnogi vodiči i profesionalci iz cijele Hrvatske već dulje iskazivali interes.

Photo: PR TZ Bakar

Tečaj je bio popunjen u rekordnom roku i to u pretprijavi, a u Bakar su, igrom slučaja, stigle isključivo žene, mahom iskusni vodiči, vlasnice agencija, stručnjakinje za edukativni i kulturni turizam te oživljenu povijest, muzejske pedagoginje te ravnateljice kulturnih centara iz Biograda, Rovinja, Osijeka, Siska, Delnica, Jastrebarskog, Stubice, Zagreba, Cresa, Kastva i Rijeke. Sadržajna predavanja u Domu kulture “Matija Mažić” te brojne terenske zadatke i vježbe koje je pripremila trenerica Iva Silla, polaznice su pratile i odrađivale u odličnoj atmosferi ulažući veliki trud u upoznavanje i prezentiranje povijesti Bakra, njegovih priča, ali i stanovnika koji su im pak bili odlični domaćini i dragocjeni izvor informacija.

– Turističko buđenje Bakra trenutno počiva na njegovoj baštini koju vidimo kao glavi adut za stvaranje atraktivnih turističkih proizvoda. Kao jedna od najmanjih turističkih zajednica kako brojčano tako i budžetom, u edukacijama po pitanju interpretacije baštine prepoznali smo i marketinški potencijal za promociju Bakra i stvaranje jedne nove, ljepše reputacije našeg grada. Ako znamo da je još uvijek prva asocijacija uz Bakar industrija i zagađenje, onda upravo ovakve aktivnosti koje, kroz upoznavanje bogate baštine bude emociju, mogu postati argumenti za stvaranje jednog novog dojma i onog što želimo – razloga za dolazak u našu destinaciju. Iako Bakar po pitanju uspješnosti turizma još uvijek nikome ne može biti primjer, nadam se da će ovakvo promišljanje biti poticaj većim i uspješnijim odredištima da prepoznaju značaj i mogućnosti interpretacije baštine i stvaranja kvalitetnih turističkih proizvoda temeljenih na baštini – rekla je Sonja Jelušić Marić, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra.