Hrvatska gospodarska komora: “Industrija plastike nije neprijatelj okoliša”

Photo: Pixabay

ZAGREB – Na upravo održanoj konferenciji Europska strategija za plastiku, glavna tema o kojoj se raspravljalo je bila “Kako vratiti otpad natrag u proizvodnju?” Konferencija je održana u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Gospodarske zbornice Slovenije, GIZ Grozd Plasttehnika Slovenije i EU udruženja proizvođača polimernih materijala PlasticsEurope, uz pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH.

– Ovih dana uglavnom slušamo o negativnim posljedicama proizvodnje plastike. No, industrija nije protiv Strategije za plastiku EU, već želi sudjelovati u pronalasku najboljih rješenja za okoliš i za gospodarstvo – rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić otvarajući danas konferenciju održanu u HGK, koja je okupila predstavnike institucija, znanstvene zajednice i industrije s ciljem utvrđivanja načina povratka otpadne plastike u proizvodnju prema principima kružnoga gospodarstva i daljnje edukacije potrošača.

– Možda je relativno nepoznato da proizvodi od plastike u automobilskoj industriji, kod aviona, vlakova i drugih prijevoznih sredstava pridonose smanjenju opterećenja na okoliš jer su prijevozna sredstva lakša, što znači manju potrošnju goriva i smanjenje emisija CO2. Prema analizi europskoga udruženja PlasticsEurope, ako bi se ukinula plastična ambalaža kod hrane, težina pakiranja bi se učetverostručila, potrošnja energije porasla bi 50 posto, bilo bi 60 posto više otpada i dvostruko više emisije stakleničkih plinova – istaknula je Kesić Šapić.

I.B.