PARADOKS DVIJU LUKA: Rijeka bilježi pad prometa, Koper zapošljava 800 radnika!

Photo: Boris Kačan

RIJEKA/KOPER – Dvije luke, nekad jedva konkurentne, danas su na dijametralno suprotnim stranama što se uspješnosti tiče. Luka Rijeka evidentno tone prema dolje, dok s druge strane slovenska u Kopru postaje lagano jedan od najvećih poslodavaca u Sloveniji.

Luka Rijeka d.d. na svojim je internetskim stranicama objavila nerevidirano nekonsolidirano izvješće o poslovanju za prvih devet mjeseci ove godine.

U njemu piše da je ukupni promet Luke za prvih devet mjeseci ove godine, manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine za oko 10 posto. Pad prometa bilježi se u generalnim i rasutim teretima kao i u kontejnerskom prometu.

U kontejnerskom prometu ostvaren je pad na 26.585 TEU u promatranom periodu 2018 u odnosu na 2017., budući da se njihov partner (op.a. Jadranska vrata) susreo sa problemima za nabavku primarnih sirovina na stranim tržištima, piše portal Brodovi u Rijeci.

Cjelokupno izvješće može se vidjeti OVDJE.

Photo: Wikimedia
Luka Koper iduće će godine biti među najvećim poslodavcima u Sloveniji.

Krajem listopada ove godine, u kompaniji je bilo zaposleno 1.054 radnika, a do rujna iduće godine planiraju zaposliti više od 800 dodatnih radnika, piše SEEbiz.

Radi se o velikom organizacijskom i strateškom restrukturiranju kompanije kakvo u povijesti još nije viđeno. Temeljno načelo kadrovske reorganizacije jest da se u najkraćem roku ukine tzv. prekarni rad.

Prije nekoliko tjedana, Luka Koper dobila je građevinsku dozvolu za produženje operativne obale kontejnerskog terminala na prvom molu za sto metara. Riječ je o ključnom strateškom projektu kompanije za koji se očekuje da će biti završen do kraja 2020. Istodobno, Luka Koper ponovno je zatražila i građevinsku dozvolu za novi vez za Ro-Ro brodove.

U prvoj polovici ove godine Grupa Luka Koper ostvarila je prihode od prodaje od 113,3 milijuna eura, što je za pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

D.G., Brodovi u RijeciSEEbiz

Vaš komentar