Rava / Foto: Boris Kačan

ZAGREB – Zastupnici Hrvatskog sabora danas raspravljaju o Konačnom prijedogu zakona o otocima, koji mu je Vlada poslala sa nedavne sjednice u Hvaru.

Prema najavama, ovim Zakonom žele stvoriti uvjete za demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka i njihovu samoodrživost.

Novi zakon, koji se donosi nakon 20 godina, otok definira kao područje s razvojnim posebnostima, a uvodi i pojam otočnosti – skup geografskih, društvenih, povijesnih, gospodarskih i ekoloških posebnosti proizašlih iz potpune okruženosti morem.

Zakon uvodi otočne koordinatore čiji će rad financirati Ministarstvo putem županijskih razvojnih agencija, a obavljali bi poslove organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka.

Proširuje se uporaba postojeće otočne iskaznice da sva prava temeljem zakona budu na jednom mjestu. Zakon obuhvaća mjere subvencioniranja javnog pomorskog i cestovnog prijevoza, besplatni prelazak mosta, izjednačavanje cijene pitke vode na kopnu i na otocima za kućanstva i za gospodarstvenike i dr.

Uvodi se novi model razvrstavanja otoka i novi pristup strateškom planiranju razvoja otoka. Hrvatska ima 1244 otoka, od čega je 50 naseljenih.