AKO MOŽE MINISTAR… Nemilosrdna hajka na iglane u Pučišćima

Photo: Čitatelj

PUČIŠĆA – Strašna scena odigrala se 15. studenog u Pučišćima. Nakon što se smirila južina, nekoliko je iglana ušlo u Pučiški porat. Prema pisanju čitatelja koji nam je poslao ovu fotografiju, čim su ih lokalci zamijetili, usljedila je hajka. 

– Jednog su ubili podvodnom puškom i to je ovaj primjerak sa fotografije koji ima 20-ak kg, dok je druga ekipa još jednog pogodila ostima iz broda ali riba im je slomila osti i pobjegla. Bavim se podvodnim ribolovom godinama, dakle sportski sam ribolovac s renomeom više od 10 godina i ovo što se događa je strašno, priča nam Tomo Findrik, jedan od administratora inicijative pretočene u Facebook grupu “Zaustavimo devastaciju Jadrana”.

Na krilima mogućnosti ili “ako može ministar, a zašto ne bi običan puk”, moglo bi glasiti suludo opravdanje krivolovaca, tek 20-ak km udaljenih od rodnog mjesta ministra Lovre Kuščevića o čijem smo držanju nedozvoljene ribe u rukama već pisali.

Zastrašujuća je činjenica tko su akteri ovakvih priča. Zapravo više ne znate što je gore; da su to ljudi koji žive uz more i ne obaziru se previše na zakone i propise, očuvanje morskih resursa ili pak nedostatak / nezainteresiranost onih koji bi ih zbog toga trebali dobro opaliti po džepu, pita se naš sugovornik. Sjetimo se, usput, i hajke na zalutalu tunu u Bibinje.

– Za lov na iglana postoje samo posebne dozvole koje se izdaju za big game. Lov ostima ili puškama je strogo zabranjen, a ovo je krivolov i treba ga tako kategorizirati – završava naš sugovornik.

Ono što trebate uraditi pri slučajnom ulovu nedorasle ribe je – pustiti je u more. Ribu koju ne smijete loviti – pustite da i dalje živi u moru!

PROČITAJTE JOŠ: OKRIVILI DJECU: “Ubijenog iglana u Pučišćima gađali ostima i zatukli kamenjem”

D.G.