4 min. čitanja

KAKVU SOL KONZUMIRAMO? Prstohvat soli i mikroplastike

KAKVU SOL KONZUMIRAMO? Prstohvat soli i mikroplastike
Photo: Youtube/Screenshot

Nove studije otkrivaju mikroplastiku u soli iz SAD-a, Europe i Kine, nadovezujući se na dokaze da je zagađenje prožima sav okoliš.  U 39 uzoraka kuhinjske soli iz svijeta, uključujući i jedan iz Hrvatske, testirano je na mikroplastiku i ona je pronađena u njih 36!

Podaci su ovo koje je objavila organizacija Greenpeace. U suradnji sa znanstvenicima iz Južne Koreje i Istočne Azije testirali su soli različitih brendova koje se proizvode i prodaju diljem svijeta.

Jedan od upućenijih znanstvenika u ovu problematiku, Harold Hajnal kaže da je svakako potrebno čitati sastav pri kupnji soli.

– 99% soli imaju emulgator: E 536 ili E 535 u sastavu protiv grudanja, a to je Natrij FeroCijanid ili Kalij FeroCijanid, koji se u kiseloj sredini raspada, dakle uzimamo sa soli Cijanid samo u manjoj količini. Zanimljivo da nisam nigdje nasao nuspojave, smatra se da su nepoznate. Paška sol kao i ostale hrvatske soli su iz Alžira, koje nastaju kao nusprodukt dobivanja vode i taj uvoz traje više od 50 pedeset godina. Hrvatska ne proizvodi ni 10% soli, a jadranska sol je sol s najmanje teških metala, za razliku od Sredozemlja pa nije ni čudo da se dodaje Emulgator jer E536 veže teške metale i koristi se još u poboljšanju vina i NE MORA se DEKLARIRATI. Sol ide u gotovo sve prehrambene produkte i njen sastav se ne deklarira – kaže Hajnal i zaključuje

– Potražite BIO sol bez dodataka. E 536 se nalazi i u tuzlanskoj i u ninskoj soli, s tim da Nin ima i BIO sol koje 600 grama kosta oko 16 kuna.

Photo: Pixabay

Živimo na plastičnom planetu. Što to znači za naše zdravlje?

Morska sol širom svijeta zagađena je plastičnim onečišćenjem, nadovezujući se na znanstvena istraživanja da mikroplastike postaju sveprisutne u okolišu i pronalaze put u prehrambeni lanac putem soli u našoj prehrani.

Nakon otkrića, koje je prošle godine objavljeno u Guardianu o razinama plastične kontaminacije u vodi iz slavine, nove su studije pokazale da su u morskoj soli pronađene sićušne čestice i u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španjolskoj i SAD-u.

Photo: Youtube/Screenshot

Istraživači vjeruju kako većina onečišćenja dolazi od mikrofibra i jednokratnih plastičnih materijala kao što su boce s vodom, predmeti koji čine većinu plastičnog otpada. Prema Ujedinjenim narodima, do 12,7 milijuna tona plastike ulazi u svjetske oceane svake godine, što je jednako dampingu jednog kamiona za smeće plastike po minuti u svjetske oceane.

Ne samo da je plastika prisutna u našem društvu u smislu svakodnevne uporabe, već i u okolišu, rekao je Sherri Mason, profesor na Državnom sveučilištu u New Yorku, koji je vodio najnovije istraživanje plastične kontaminacije u soli. Plastika je sveprisutna, u zraku, vodi, plodovima mora koje jedemo, pivu koje pijemo, soli koju koristimo, plastika je svugdje.

Mason je surađivao s istraživačima na Sveučilištu Minnesota kako bi ispitali mikroplastike u soli, pivu i pitkoj vodi. To istraživanje uključivalo je 12 različitih vrsta soli (uključujući 10 morskih soli) koje su kupljene od američkih trgovina prehrambenim proizvodima širom svijeta. Guardian je dobio ekskluzivni uvid na predstojeću studiju.

Naša plastična ovisnost je izvan kontrole. Kako možemo konzumirati manje?

Zrak, voda, sol i plodovi mora zagađeni su plastičnim otpadom i nepoznat je utjecaj na naše zdravlje.

Dok čekamo nalaze, evo načina za smanjenje plastične upotrebe:

Mason je utvrdio da Amerikanci svake godine konzumiraju više od 660 čestica plastike, i to ako slijede savjet liječnika da jedu 2,3 ​​grama soli po danu. Međutim, većina Amerikanaca mogla bi konzumirati ​​daleko više, jer zdravstveni dužnosnici vjeruju da 90% Amerikanaca jede previše soli.

Zdravstveni utjecaj konzumirane plastike nije poznat. Znanstvenicima je vrlo teško odrediti utjecaj plastike na ljudsko tijelo, jer ne mogu pronaći kontrolnu skupinu ljudi koji nisu bili izloženi te ju nisu konzumirali u svojoj prehrani.

Svatko je izložen određenom stupnju u bilo kojem trenutku svog života, objavili su istraživači iz Johns Hopkins Bloomberg škole za javno zdravstvo i Državnog sveučilišta Arizone 2013. godine. Detektibilne razine plastičnog bisfenola A pronađene su u urinu u 95% odrasle populacije Sjedinjenih Država.

Nove studije pokazuju da su sitna plastična vlakna posvuda, ne samo u našim oceanima već i na kopnu. Sada moramo hitno saznati kako ulaze u hranu, zrak i vodu iz slavine i kakvi su učinci na sve nas.

Photo: Sunčana Paro Vidolin

U kolovozu, španjolski su istraživači zaključili da su morski proizvodi neizbježno zagađeni mikroplastikom i da postoji pozadinska prisutnost mikroplastika u okolišu. Tamo su znanstvenici testirali 21 vrstu soli za kućanstva i pronašli plastiku u svima njima. Najčešći tip plastike koji su  pronašli  bio je polietilen tereftalat, materijal koji se koristi za izradu plastičnih bočica.

Neki istraživači, poput Masona, vjeruju da morska sol može biti osjetljivija na plastičnu kontaminaciju zbog načina na koji se proizvodi, kroz proces dehidracije morske vode.

Nije da je morska sol u Kini gora od morske soli u Americi. Problem je što se sve morske soli stvaraju kroz iste procese, rekao je Mason. Njegov zaključak je da se moramo usredotočiti na protok plastike i njenu sveprisutnost u društvu te pronaći druge materijale koji se koriste umjesto nje, piše The Guardian.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.