Novi ophodni brod “OOB-31” Omiš spreman za predaju HRM-u

Photo: Brodosplit

SPLIT – Novinar i fotoreporter Večernjeg lista Davor Ivanković i Boris Šćitar ovih su dana imali jedinstvenu priliku sudjelovati u završnom ispitivanju novog obalnog ophodnog broda OOB-31, kojeg bi od Brodosplita Obalna straža HRM-a trebala preuzeti u prosincu ove godine.

Zbog kašnjenja, koji nije atipičan za prototipove, o brodu su ispričane brojne priče kojima se potaknulo sumnju u njegovu kvalitetu. Skeptici ipak nisu bili u pravu, čemu je svjedočila i Večernjakova ekipa, jer brod pokazuje odlične maritimne sposobnosti, a i može satima krstariti brzinom od 28 čvorova. Pored toga posjeduje i brzi gumeni čamac kojeg pogoni jet-propulsion sistem i koji doseže brzinu od 40 čvorova, a posebnim se sanjkama izvlači i uvlači u krmu broda tijekom vožnje.

Photo: Brodosplit

Ova je prilika bila jedinstvena zato što je 16 članova posade HRM-a prvi put autonomno preuzela brod. Tog dana, a dijelom i u noćnim satima, isprobano je i glavno oružje broda – pramčani automatski top od 30 mm Smash turskog proizvođača Aselsan kojim upravljaju dva operatera sa zapovjednog mosta. Gađanja plutajuće mete obavljena su u akvatoriju otoka Žirja.

Ovaj Brodosplitov prvijenac među ophodnim brodovima posjeduje automatske stabilizatore trupa, što omogućuje da OOB-31 suvereno štiti hrvatski dio ZERP-a i Jadrana i po najtežem moru snage 6. Od naoružanja brod posjeduje i dvije teške strojnice Herstal 12,7 mm, a ista je i na gumenjaku koji se nalazi u krmi broda. Brod će biti naoružan i protuavionskim raketama tipa Strela.

Photo: Brodosplit

Prođu li i zadnji testovi u redu, HRM će još dodatno ispitati ovaj prototip, nakon čega u Brodosplitu očekuju da će se nastaviti plan gradnje još četiri “blizanca” OOB-31.

Fotografije i video možete pogledati OVDJE.

Davor Ivanković, Večernji list

Vaš komentar