VELIKA ULAGANJA: Od 150 milijuna kuna investicija, 60 milijuna u luku Crikvenica

Photo: Boris Kačan

CRIKVENICA – Na lučkom području u Primorsko-goranskoj županiji počeo je najveći investicijski ciklus do sada. Od 150 milijuna kuna investicija, čak 60 milijuna kuna su vrijedni projekti Županijske lučke uprave Crikvenica, a radovi u Jadranovu, Crikvenici i Selcu počet će idućeg tjedna, doznaje HRT Radio Rijeka.

Izvođači su zajednica ponuđača, crikvenička Izgradnja i riječki BSK Commerce. Završetak dogradnje luka najavili su u Crikvenici za 18 mjeseci, u Selcu za pet, a u Jadranovu za godinu dana, uz želju da budu gotovi i prije idućeg ljeta.

Otkad postoji Primorsko-goranska županija nije pokrenut ovakav investicijski ciklus u obalno područje, istaknuo je župan Zlatko Komadina. Ove su godine počeli 40 milijuna kuna vrijedni radovi, dok se ostatak investicija do 150 milijuna očekuje u iduće dvije godine. Uz obalu na crikveničkom i novljanskom području, radi se i u lukama Unije, Susak, Cres. Mijenjaju se vizure mjesta i gradova, što je već vidljivo u Njivicama i Novom Vinodolskom, a uskoro će biti i u Crikvenici, rekao je župan. Komadina je istaknuo i kako su povukli najviše mogućih poticaja Europske unije, jer su u projektnom dijelu bili spremni.

Pročelnica za pomorsko dobro i promet Nada Milošević je naglasila kako čak 101 milijun kuna stiže bespovratno iz EU fondova. “Natječaj ministarstva je produljen do 29. veljače iduće godine, tako da uz ova tri crikvenička projekta planiramo kandidirati još dva projekta, dogradnju luke Rab i Purpurele, dijela ribarske luke te dogradnju luke Baška”, rekla je Milošević.

Ravnatelj ŽLU Crikvenica Mario Kružić najavio je kako će u Crikvenici biti za 60 metara produžen postojeći gat, te biti izgrađen novi zapadni lukobran dug 130 metara, radi zaštite luke od valova. U Selcu će biti dograđena dva postojeća gata na lokacijama Polača i Stari mul, koji će biti za 100 metara duži. U Jadranovu je planirana izgradnja nove šetnice duge oko 400 metara, a u luci Perčin će biti obnovljeni komunalni vezovi, te na koncesioniranom području dograđeni nautički vezovi. U planu je valobranski ponton dug 80 metara, te izgradnja dva gata u dužini od 60 metara.

Radovi bi trebali početi idućeg tjedna, a Crikveničani su zamoljeni za strpljenje jer će se teška mehanizacija kretati gradskim ulicama.