ŠOLTA Inspekcija ukinula sve koncesije zbog krivotvorenja dokumenata i nenamjenske potrošnje

ŠOLTA – Upravnim nadzorom koje je ovo ljeto izvršeno na području Općine Šolta utvrđeno je niz nepravilnosti i grubih povreda ovlasti u procesu dodjeljivanja koncesijskih odobrenja kao i u načinu upravljanja pomorskim dobrom.

Stigao zapisnik Upravnog nadzora

Prije nekoliko dana stigla je obavijest Općini Šolta, općinskom vijeću Općine Šolta, Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Splitsko dalmatinske županije, Uredu državne uprave u Splitsko dalmatinskoj županiji, Ministarstvu financija – službi za proračunski nadzor te Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu u obliku detaljnog zapisnika upravnog nadzora kojeg su ovo ljeto u razdoblju od 20. srpnja do 20. kolovoza proveli inspektori angažirani od strane Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture, a temeljem prijave Pokreta otoka o nezakonitim radnjama pri dodjeljivanju koncesijskih odobrenja, piše Pokret otoka.

Iako je cijeli proces pokrenut po našoj prijavi, iz nama nepoznatih razloga, zapisnik nije stigao na našu adresu. Ipak, zahvaljujući našoj upornosti da se u postupku informiramo na zakonit i transparentan način zaprimili smo obavijest o nadležnom postupanju.

Povjerenstvo je, između ostalog, Općinskom vijeću Općine Šolta naložilo da u roku od 30 dana od zaprimanja Zapisnika raspravi nalaz i zaključke sadržane u istome te stanje poslova upravljanja pomorskim dobrom. No kako saznajemo Općinski vijećnici Općine Šolta nisu zaprimili navedeni zapisnik na uvid niti je do danas sazvana sjednica Općinskog vijeća s ovom točkom dnevnog reda. Ostalo je svega desetak dana da se sjednica s ovom točkom dnevnog reda sazove. U međuvremenu najnovija sjednica vijeća Općine Šolta sazvana je za utorak, 20. studenog bez ove točke.

Photo: Facebook/Julija Vojković

Proveden upravni i inspekcijski nadzor

U ljetnim mjesecima na otoku je vladao kaos. Ugostiteljski objekti radili su već od svibnja ili bez ishodovanih koncesijskih odobrenja ili im je izdano odobrenje bilo nelegalno. Plan upravljanja pomorskim dobrom od strane Splitsko dalmatinske županije odobren je tek 30. svibnja nakon čega su se stekli uvjeti za izdavanje koncesijskih odobrenja.

Upravnim nadzorom bilo je obuhvaćeno:

redovno upravljanje pomorskim dobrom u općoj upotrebi na području Općine Šolta
zakonitost rada Vijeća za odobravanje koncesijskih odobrenja Općine Šolta uključujući odobravanje zahtjeva i izdavanje koncesijskih odobrenja
naplata naknada za izdana koncesijska odobrenja
Osim upravnog nadzora nad Vijećem za dodjelu koncesijskih odobrenja, saslušani su i članovi Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja od kojih se samo predstavnik Splitsko dalmatinske županije nije odazvao saslušanju.

Također je proveden i inspekcijski nadzor nad radom pojedinih ugostiteljskih objekata. O utvrđenom inspekcijskom nadzoru nad ugostiteljima nemamo dodatnih informacija niti znamo što je nadzorom utvrđeno.

Maja Jurišić, Pokret otoka