REKORDER: Pomorski fakultet u Rijeci u 6 mjeseci iz EU fondova izvukao 1,5 milijun eura

Photo: Pomorski fakultet u Rijeci /Facebook

RIJEKA – U zadnjih šest mjeseci apsolutni rekorder u povlačenju EU sredstava na Sveučilištu u Rijeci je Pomorski fakultet, jer ta je ustanova kroz 14 europskih projekata povukla 1,5 milijuna eura.

Uspjeh je to, kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare pojasnio dekan prof. dr. Alen Jugović, osnovanog Centra za međunarodne projekte čiji je cilj jačanje apsorpcijskog kapaciteta fakulteta u odnosu na međunarodne projekte i korištenje programa za istraživanje i razvoj Europske unije, piše Novi list.

– Evidentno je da je institucionalizacija ovakvog tipa centra bila pun pogodak za naš fakultet, jer EU i međunarodni projekti za nas nisu samo sebi svrha, već kroz te projekte pokušavamo podignuti kapacitet znanstvenoistraživačke i nastavne djelatnosti, istaknuo je dekan.

Sredstva dobivena kroz projekte, dodao je, otvaraju i mogućnost nagrađivanja djelatnika za njihov rad, a već su u pripremi dva nova projekta, dok su tri u fazi prijave.

Photo: Pomorski fakultet u Rijeci /Facebook

Uzme li se u obzir ukupna vrijednost projekata na koji je Pomorski fakultet uključen radi se o vrijednosti koja premašuje 12 milijuna eura, a navodeći kako je Pomorski fakultet primjer dobre prakse rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija je dobivenih 1,5 milijuna eura komparirala sa sredstvima državnog proračuna koje za znanstvenu djelatnost dobiva cijelo Sveučilište ustvrdivši da se radi o manjem iznosu od onoga što je fakultet »povukao«.

Osvrnula se i na interaktivni pregled projekata sufinanciranih sredstvima EU-a koji je izradila Udruga gradova, a prema kojem riječko sveučilište u zadnjih osam godina povuklo 48,17 milijuna eura.

– Kada se uspoređujemo s drugim ustanovama u Hrvatskoj, šesta smo institucija po povlačenju sredstava, a od hrvatskih sveučilišta ispred nas je samo zagrebačko koje je tri puta veće od nas te je povuklo 500 tisuća eura više od nas. Stoga možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima, tim više jer smo u Primorsko-goranskoj županiji prva ustanova po EU projektima, kazala je rektorica.

Ingrid Šestan Kučić, Novi list