Photo: Pixabay/SPH

Za priznanje Plava vrpca Vjesnika 2018. odabrano je sedam poduhvata spašavanja. O najhrabrijima odlučuje Odbor za dodjelu Plave vrpce Vjesnika, a u nastavku donosimo tko se našao u izboru za prestižno priznanje, izvijestio je Sindikat pomoraca Hrvatske. 

Hrvatski pomorci u Karipskom moru spasili četvoricu  unesrećenih

Posada LNG tankera „Marvel Falcon“, u vlasništvu japanskog brodara NYK, pod zapovjedništvom Splićanina Damira Petrovića, spasila je 13. svibnja ove godine u Karipskom moru četvoricu unesrećenih –  po dvojicu državljana Kostarike i Nikaragve, koji su prethodno pet dana bespomoćno plutali u 8-metarskoj drvenoj brodici jer im se pokvario motor.

Photo: MPPI/Facebook

Kako je komiški „šaptač ugorima“ spriječio potonuće turskog broda

Turski teretni brod Haksa (85 m) je počeo tonuti rano ujutro u nedjelju 17. lipnja ove godine, 16 milja sjeverozapadno od otočića Jabuka, u međunarodnim vodama. Potonuće je spriječio ronilac Andi Marović (30) iz Komiže, koji je u nepuna 24 sata dva puta pozivan kako bi zaronio, pronašao te zakrpao dvije rupe na oplati broda kroz koje je u strojarnicu prodiralo more.

Policajci Bubić i Subota u zadnji tren spasili mladog Mađara

Djelatnici Pomorske policije iz Pule Valdi Bubić i Tomislav Subota spasili su  18. kolovoza po jakoj buri kod Zlatnih stijena mladog plivača iz Mađarske, koji se zbog iscrpljenosti nije mogao vratiti na obalu.

Dvadeset dana plutali bez hrane, vode i nade u spas, a onda….

Četvorica gladnih, žednih i očajnih ekvadorskih ribara 20 dana su plutala Pacifikom u 8-metarskoj brodici, gubeći nadu da će ih netko spasiti, a onda je naišao danski tanker Torm Resilience koji je plovio iz Los Angelesa (SAD) za Balbou (Panama). Od 23 člana posade sedmorica su bila Hrvati, redom časnici, predvođeni zapovjednikom Feđom Ratkovićem iz Voloskog.

Photo: Daniel Pavlinović

Spašeni iz pakla Senjskog kanala

Dvojica Zagrepčana su „skoknuti“ gliserom (6m) na kavu iz Selca u Senj po jakoj buri. U pomoć gliserašima  je iz Sv.Jurja isplovila ophodna brodica Nehaj, „naoružana“ s dva motora od po 500ks, Lučke kapetanije Senj, vođena rukom iskusnog zapovjednika Vladimira Bjondića, a s njim su bili voditelj brodice Tomislav Zrinski te pomorski inspektor Neven Tomljanović, koji nije član posade, ali se ukrcao kako bi „dao ruku“, jer je na moru već vladala bura jačine preko 20 čvorova. Sva trojica iskusni su uskočki borci protiv vjetra i valova, za njima su brojne uspješno odrađene akcije traganja i spašavanja na moru.

Dramatično gašenje požara na jahti „Kanga“

Na novoj 40-metarskoj jahti ‘Kanga’, pod malteškom zastavom, 7.rujna ove godine u 8 sati ujutro buknuo je požar, a drama se odigrala  kod Malog Vratnika na jugoistočnom dijelu Pelješca. Osam putnika i četiri člana posade odmah je evakuirano s jahte, a onda je na scenu stupilo 17 pripadnika JVP Dubrovačko primorje, Dubrovnik i Mljet pristiglih s dva broda. Jer,  požar je strelovito gutao unutrašnjost ove jahte čeličnog trupa, a problem je predstavljala činjenica da je u tankovima bilo 40 tona dizelskog goriva.

Photo: MORH/Facebook

Spašavanje stjuardese Kay Langstaff

Vijest dana u svim svjetskim medijima 19. kolovoza ove godine bilo je spašavanje Britanke Kay Langstaff (45), koji je u moru provela 10 sati, odnosno cijelu noć, a pronađena je živa i zdrava 25 milja jugozapadno od Lošinja (područje ZERP-a). Ona je pala u more 18. kolovoza u 23,45 sati sa sedme palube kruzera „Norvegian Star“, koji je u tom trenutku brzinom većom od 20 čvorova grabio prema Veneciji. Kay je spašena drugog dana oko 10 sati, kad je podignuta na ophodni brod Obalne straže RH „Cavtat“. Pritom se na licu mjesta našao i brod Lučke kapetanije Rijeka „VID“. Ovom složenom akcijom traganja i spašavanja cijelu noć su uspješno rukovodili dežurni koordinatori u Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru Rijeka – Boris Maduna i Radovan Linić.

SPH