Dok istražuje naftu, kompanija ribarima platila da ne odlaze u ribolov

Photo: Pixabay/Ilustracija

PODGORICA – Konzorcij Eni-Novatek riješio je i posljednji problem kako bi mogao provesti istraživanje podmorja kod Bara i Ulcinja u potrazi za naftom i plinom, jer su postigli dogovor s predstavnicima ribara o obeštećenju za period kada neće moći ribariti na prostoru na kojem će se izvoditi istraživanja.

Prema neslužbenim informacijama “Vijesti” dogovoreno je obeštećenje od 320 tisuća eura koje će biti podijeljeno na registriranih 127 ribara ako se svi prijave i prihvate ovaj dogovor. Ukupna svota će biti dijeljena po formuli 1:6, odnosno koće i plivarice će dobiti šest puta više od malih ribara. Registriran je 101 mali ribar i 26 velikih.

Oni idućih 38 dana, koliko će trajati 3D seizmičko istraživanje, neće moći  odlaziti u ribolov na prostoru koji je obuhvaćen istražnim blokovima.

Ugovorom je predviđeno da predstavnici ribarskih udruženja pribave suglasnosti od svakog ribolovca, a novac za obeštećenja bit će isplaćen u roku od 14 dana od dostavljanja suglasnosti. Za slučaj da istraživanja budu trajala duže od ovog roka, ribarima će na isti način biti nadoknađeni i ti dani. Predstavnici ribara kažu da su uspjeli ukupno obeštećenje povećati s prethodno ponuđenih 50 tisuća na 320 tisuća.

Predstavnici ribara ističu da je Vlada trebala dogovoriti obeštećenja kada je ugovarala koncesiju za istraživanja, a ne da ih ostavi da se “kao na pijaci dogovaraju” o obeštećenju. Oni navode i da im nitko ne garantira da će biti dugoročne štete po riblji fond.

BokaNewsPomorac.net