ZBOG GREŠKE MINISTARSTVA GOTOVO UNIŠTENI Sportska lučica iz Pule tužit će državu!

Foto: Facebook

PULA – Ministarstvo financija je 2015. donijelo rješenje kojim je Delfin državi trebao platiti razliku u koncesijskoj naknadi od gotovo tri milijuna kuna, što je sud sada osporio. Delfin će od države sudskim putem tražiti povrat već ovršenih 540 tisuća kuna plus kamate, ali i nadoknadu za štetu nastalu zbog otvaranja stečajnog postupka i sve ostale troškove koji su proizašli iz krivog poteza Ministarstva

Jedna od najvećih sportskih lučica na Jadranu, pulski Delfin, izašao je iz stečaja u koji ga je nezakonito gurnula država. Bila je to do posjeta inspekcijske službe možda i najljepše uređena lučica na našoj obali, koju je Ministarstvo financija dovelo do ruba propasti, piše Glas Istre. I to, prema pravomoćnoj presudi Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, zbog pogreške državnih službi. Zbog nepostojećeg je duga od gotovo tri milijuna kuna Pomorsko športsko ribolovno društvo Delfin završilo u stečaju, a samo su sreća i dobra volja stečajnog upravitelja Lorisa Raka htjeli da ne propadne. Naime, on nije pokrenuo likvidaciju, već je krenuo u stečaj s preustrojem. To je čelnicima PŠRD-a dalo vremena da se konsolidiraju i uzvrate tužbom na rješenje Ministarstva, što se na koncu pokazalo opravdanim. Spasili su lučicu, a time i više od 500 sportskih vezova u Puli.

https://www.facebook.com/sportskalucicadelfinpula/photos/a.1757786381100906/1890630424483167/?type=3&theater

Nije nautička luka

Sada kreće još jedan pravna bitka. Predsjednik pulskog PŠRD-a Ante Restović kaže nam da će Delfin od države sudskim putem tražiti povrat već ovršenih 540 tisuća kuna plus kamate, ali i nadoknadu za štetu nastalu zbog otvaranja stečajnog postupka i sve ostale troškove koji su proizašli iz krivog poteza Ministarstva. Ta bi se cifra na koncu mogla kretati oko milijun kuna, s kamatama i puno više.

Podsjetimo da je Ministarstvo financija 2015. donijelo rješenje kojim je Delfin državi trebao platiti razliku u koncesijskoj naknadi od gotovo tri milijuna kuna. Naime, inspekcijskim je nadzorom, proizlazi iz sudske odluke, utvrđeno da je Delfin trebao u razdoblju od 2009. do srpnja 2013. državi plaćati koncesijsku naknadu za luku nautičkog turizma, a ne za sportsku lučicu, kao što je ugovor između Delfina i Vlade sugerirao. Očito se inspekcija vodila time da se u jednom dijelu lučice obavljala gospodarska djelatnost, što nije dozvoljeno u sportskim lukama već samo u nautičkim, pa je sama odlučila prekrojiti ugovor, donijevši rješenje da Delfin mora platiti razliku u koncesijskoj naknadi. Sud je to osporio, davši nedvosmisleno do znanja da pulski PŠRD i Vlada RH nisu sklopili ugovor o koncesiji za luku nautičkog turizma, nego sportsku, što je bitna razlika jer je nautička drastično skuplja. Dakle, ako ugovor o nautičkoj luci nije postojao, a nije, onda ni Delfin nije mogao platiti naknadu za nešto što nije ugovorno definirano. Ono što laički možemo iz toga zaključiti jest da je država eventualno mogla tražiti raskidanje ugovora o koncesiji za sportsku luku, iako bi i to bilo upitno jer su inspekcijske službe trebale prvo tražiti uklanjanje pronađenih nepravilnosti, a ne kažnjavati Delfin time da plati koncesiju za nautičku luku.

Bojan Žižović, Glas Istre