Foto: Morski HR

Državni hidrometeorološki zavod objavio je za područje cijele obale narančasti alarm. Upozorenje je na snazi zbog jakog juga koje bi na udare moglo dostizati brzinu od 35-50 čvorova, odnosno 65 do  90 kilometara na sat.

Upozorenje

Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari juga 35-50 čv. Poslijepodne more na južnom i dijelu srednjeg Jadrana ponegdje 5. Ponegdje neverin.

Stanje

Ciklona sa srednjeg Sredozemlja širi dolinu s frontalnim sustavom prema Jadranu.

Vremenska prognoza za Jadran za prvih 12 sati

Jugo 8-16 čv., na južnom i dijelu srednjeg 14-28 čv, na sjevernom Jadranu u okretanju na buru i sjeverozapadni vjetar 8-16 čv. More na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana 2-3, drugdje poslijepodne 4-5. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, mjestimice kiša, ponegdje pljuskovi s grmljavinom.

Vremenska prognoza za daljnjih 12 sati

Oblačno s mjestimičnom kišom, ponegdje pljuskovi s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar, na srednjem umjeren do pojačan sjeverozapadnjak, na južnom jugozapadnjak. More malo do umjereno valovito, na južnom i dijelu srednjeg valovito.

Zbog vjetra u prekidu su:

  • katamaranske linije: Novalja – Rab – Rijeka i Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Na trajektnoj liniji Split-Vela Luka- Ubli (604) plovi trajekt Lastovo kojemu je maksimalna visina garaže 3.80 m, upozoravamo vozače teretnih vozila da obrate pažnju na visinu kamiona.

D.G.