Direktor Brodarskog instituta: “Institut će sigurno opstati, čast mi je biti ‘kapetan’ ovog broda”

Photo: Facebook

ZAGREB – Da je sudti po pisanju nekih tiskovina, ali i po aktualnim problemima koji su snašli Brodarski institut, a pri tome zaobići „zakonitosti i amplitude tržišne ekonomije“ mogli bismo postaviti i pitanje: Kud plovi ovaj brod? Ili, ponoviti refren pjesme Đorđe Balaševića: „Poneki mornar ostane bez lađe, ali bez mora, to je izuzetan peh“. Međutim, u razgovoru koji smo vodili s direktorom Brodarskog instituta u Zagrebu mr. oec. Igorom Tripkovićem doznali smo sve o problemima s kojima se nosi Brodarski institut i njegovim uzrocima, ali smo saznali i moguća rješenja za krizu koja je pogodila ovog diva koji ove godine slavi svoj 70. rođendan, a kojeg mnogi po fatalističkom uvriježenom mišljenju u nas, čim nešto, naime, zaškripi, već otpisuju.

Gordana Igrec

Danski filozof Kierkegoard je kazao kako su: „Problemi imanentni čovjeku i njegovu životu“. A od direktora Brodarskog instituta mr.oec. Igora Tripkovića čuli smo i za probleme i kako se nositi sa njima i kako ih – riješiti.

Stanovnici zagrebačkog Sigeta su čak poslali otvoreno pismo premijeru Plenkoviću gdje su upozorili što se događa s Brodarskim institutom. Je li doista točno da su buldožeri već na svojim mjestima i počeli su kopati za novu namjenu?

– Apsolutno je netočna informacija o bilo kakvim buldožderima u Brodarskom institutu i „kopanjima za novu namjenu“. Brodarski institut posluje smanjenim kapacitetom, ali u okviru svojih poslovnih djelatnosti. Nikakva prenamjena nije u planu niti je predviđena u bilo kojem obliku.

Photo: Dnevnik.hr/Screenshot

Što se, zapravo, događa s institutom?

– Brodarski institut prolazi kroz poslovnu krizu koja je nastala kao rezultat financijskih obveza i poslovnih problema nagomilanih u proteklih 10-tak godina.

Problemi su različiti, pa je takvo ii njihovo datiranje. Financijski problemi su bili vidljivi još 2003. godine, a kulminirali su 2012. – 2015. godine. Sadašnja financijska situacija je samo odraz nagomilanih problema koji nisu rješavani kroz proteklo razdoblje. Vezano uz to je i kadrovska problematika koja je nastala kao posljedica financijske nestabilnosti i ranije nebrige o nužnom pomlađivanju stručnog kadra u Institutu.

Za dug od 53 milijuna kuna odgovorna država

Koliki je dug Brodarskog instituta i zbog čega je nastao?

– Ukupni poslovni dug Brodarskog instituta kreće se oko 53 milijuna kn i čini jednu šestinu ukupne vrijednosti imovine Instituta. Dug je nastao kao rezultat poslovnih poteza proteklih godina, promjena u brodograđevnom sektoru, kao i unutarnjem neprilagođavanju novonastalim tržišnim kretanjima.

Koliko država snosi odgovornost za situaciju u Brodarskom institutu?

– Brodarski institut je trgovačko društvo (d.o.o.) u 100% vlasništvu države. Stoga za sve poslovne odluke (uspješne i one manje uspješne) odgovara Uprava Društva. Međutim, država snosi odgovornost za nepoduzimanje mjera prilikom pojave poslovne krize (poglavito u razdoblju 2008.-2014. godine) odnosno ne prihvaćanja poslovnih ideja koje su dolazile iz Instituta, a možda su mogle spriječiti ili barem ublažiti poslovnu krizu.

Koliko pak je odgovorna upravljačka garnitura, ali i radnici?

– U svakom društvu koje posluje u poteškoćama uvijek je Uprava ta koja snosi odgovornost i krivnju za loše poslovanje. Međutim, pitanje je koliko je napora uloženo od strane Uprave da upozori vlasnika na probleme i da vlasniku (u našem slučaju državi) iznese moguća rješenja problema. Radnike se ne može smatrati krivcima ukoliko uredno ispunjavaju svoje radne zadatke i ne kasne s izvedbom istih. U Institutu takvih situacija nije bilo. Točnije, kako ranijih godina, tako i danas (u ovim izuzetno teškim uvjetima rada) Brodarski institut nije platio niti jednu kunu penala bilo kojem naručitelju naših usluga, odnosno sve preuzete obveze su izvršavane u roku i bez reklamacija.

Photo: Facebook

U kojoj fazi pravnog postupka je trenutno Brodarski institut? Je li, naime, proglašen stečaj?

– Stečaj nije proglašen, jer u tom slučaju Vi sada ne biste razgovarali s direktorom nego sa stečajnim upraviteljem. Trgovački sud je donio odluku o imenovanju privremenog stečajnog upravitelja koji ima zadatak utvrditi uvjete za pokretanje stečajnog postupka te o tome izvijestiti Sud na ročištu koje je zakazano za 05. prosinca 2018. godine. Do tada, društvom Brodarski institut upravlja Uprava čiji rad nadzire Nadzorni odbor Društva, a vlasnika predstavlja jednočlana Skupština.

Brodarski institut nema stečajnog upravitelja. Sud je imenovao privremenog stečajnog upravitelja, a to je g. Hrvoje Kraljičković.

Kako Vi vidite rješenje ovog problema?

– Postoji nekoliko mogućnosti rješenja sadašnje situacije koje su navedene u Planu restrukturiranja koji je usvojen od strane NO BI-a. Jedna od  mogućnosti je i strateško partnerstvo na zdravim osnovama koje bi uključivalo financijsku injekciju i akvizicije novih poslova od strane strateškog partnera.

Photo: Facebook

Čast mi je biti ‘kapetan’

Primaju li zaposlenici redovito plaće?

– Bili smo u zaostatku s isplatama plaća, ali smo iste nadoknadili i 15.11.2018.  je isplaćena plaća za mjesec listopad 2018. godine.

Kako je biti na čelu broda koji tone (u ovom slučaju ste Vi – kapetan), zar ne?

– Ne bih se složio s Vašom konstatacijom da je Brodarski institut „brod koji tone“. Mi smo trgovačko društvo koje posluje u poteškoćama i čija je imovina višestruko veća od ukupnih obveza. Uz kolegice i kolege koji se trude prebroditi poslovnu krizu i ispunjavaju svoje radne zadatke bez obzira na kašnjenja u isplatama plaća, čast mi je biti „kapetan“.

Što ste Vi kao direktor predlagali Vladi kao rješenje?

– Moji su se prijedlozi mijenjali i prilagođavali sukladno poslovnim situacijama. Naravno da neka poslovna ideja ili rješenje nije jednako provedivo u svakom trenutku. Stoga su se i moguća rješenja mijenjala, tako da su trenutno otvorene tri potencijalne mogućnosti izlaska iz krize koje su predložene Nadzornom odboru i Skupštini.

Photo: Facebook

Ministarstvo znanosti bez sluha prestižan institut

Ima li Vlada sluha za probleme Brodarskog instituta?

– Moram istaknuti kako, donedavno nadležno ministarstvo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije nalazilo sluha za brojne prijedloge koje smo iznosili. Oni su iste odbijali bez nuđenja vlastitih rješenja. Međutim, zahvaljujući strateškoj podršci Ministarstva državne imovine (na čelu s ministrom Goranom Marićem) i Ministarstva gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta (na čelu s ministrom Darkom Horvatom) mogu reći kako je prepoznat značaj i vrijednost ovakvog jedinstvenog tehničkog instituta i nadam se kako ćemo, uz njihovu podršku, naći rješenje za nastavak 70-godišnje tradicije BI-a.  

Kakva je budućnost Brodarskog instituta?

– Na ovakvo pitanje uvijek odgovorim: budućnost Brodarskog instituta nije upitna i sigurno je svijetljija nego bi mnogi očekivali, ali problem je sadašnja kriza koju moramo žurno sanirati.

Je li, naime, točno da Brodarski institut napravi dva projekta i da tako izađe iz krize?

-Točno je da Brodarski institut ima dva financijski vrlo vrijedna projekta koji mogu osigurati dugoročniju samoodrživost Instituta, ali njihov početak ovisi o deblokadi poslovnih računa.

Ide li vam na ruku to što je pokrenut ured pri Vladi za inovacije? Mi smo zemlja koja ima more, možda naiđu nove, plodonosne ideje…

– Brodarski institut je u svojih 70 godina postojanja inovirao ili sudjelovao u izradi brojnih inovativnih projekata koji se dan danas primjenjuju u praksi. Svakako pozdravljamo svaki potez Vlade s ciljem razvoja znanosti.

Kako će to biti: zemlja ima more, a nema Brodarski institut?

– More neće presušiti, a Brodarski institut će sigurno opstati.

Gordana Igrec