Foto: Darko Maretić

ZAGREB – Na konferenciji pod nazivom “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2019.”, analizirana je ovogodišnja požarna sezona, a iznesene su i smjernice za iduću godinu.  

– Kroz Operativno vatrogasno zapovjedništvo dobili smo brz protok informacija na osnovu kojih se mogu donositi odluke i brže angažirati snage i tehnike. Upravo je ovo zapovjedništvo pokazalo sinergiju cijele domovine u spremnosti za aktivnosti u gašenju požara – naglasio je ministar obrane Damir Krstičević te dodao kako je preventivni nadzor i djelovanje ovog situacijskog središta, odnosno cijelog sustava domovinske sigurnosti, bitno utjecao na smanjeni broj požara.

– Također, novost ovogodišnje protupožarne sezone su i besposadne letjelice, koje su korištene u cilju protupožarnog izviđanja i snimanja iz zraka te prijenosa slike u realnom vremenu, kao i korištenje pjenila za gašenje, što je uvelike povećalo učinkovitost u gašenju požara – pojasnio je ministar.

U panel raspravi iz publike se uključio i zapovjednik Protupožarne eskadrile 93. zb HRZ-a bojnik Tomislav Vacenovski, koji je sudionike konferencije još jednom detaljno upoznao s mogućnostima kanadera za vrijeme gašenje požara te je podsjetio na njihov značaj prilikom pružanja humanitarne pomoći civilnom stanovništvu. Također, rekao je kako se posebna pozornost treba posvetiti prevenciji na onim lokalitetima gdje se pokazalo kako djelovanje kanadera nije moguće.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je naglasio kako statistički podaci o nastalim požarima i izgorenim površinama, kao i angažiranim vatrogasnim snagama pokazuju da je požarna sezona 2018. bila znatno blaža od prethodne u kojoj nije bilo direktnih značajnijih većih šteta za građane RH, turiste i njihovu imovinu, čemu je zasigurno pridonijelo zajedničko djelovanje Ministarstava obrane, unutarnjih poslova i poljoprivrede te vatrogasaca i svih sudionika sustava domovinske sigurnosti, kao i povoljniji vremenski uvjeti, svijest među ljudima o opasnosti požara i strah od represivnih mjera.

– U protupožarnoj sezoni 2018. bilo je 68% manje požara i 96% manje izgorjele površine u odnosu na 2017. i 39% manje požara i 90% manje izgorjele površine u odnosu na 10-godišnji prosjek – rekao je Tucaković, zaključivši kako je potrebno nastaviti s unaprijeđivanjem provedbe preventivnih mjera zaštite od požara na svim razinama.

Predsjednik Uprave Odašiljača i veza Mato Botica prezentirao je sustav kamera za ranu detekciju požara koji se temelji na primijenjenoj umjetnoj inteligenciji “OIV Fire Detect Al”, naglasivši kako je rana intervencija požara pola obavljenog posla. “Riječ je o sustavu od 86 kamera koje su postavljene na 43 lokacije koje su stručnjaci identificirali kao najugroženijim u smislu rizika od izbijanja požara. Njima se upravlja iz četiri županijska operativna centra – Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika,” rekao je Botica, navodeći kako su sustav prepoznale Crna Gora, Grčka i Italija.

Ministarstvo obrane podsjeća da je u 2018. godini, od 1. siječnja do 18. studenog, zaprimljeno je 190 zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje za gašenjem požara, pri čemu je ostvareno 2325 letova, 496:55:00 sati naleta, izbačeno je ukupno 10711 tone vode i utrošeno 291648 litara goriva i 2538 litara pjenila.

D.G.