Greenpeace objavio peticiju: “Zaustavimo onečišćenje jednokratnom plastikom”

Photo: Greenpeace

Naš se svijet guši u plastičnom otpadu. Svake minute svakoga dana u more se iskrca cijeli jedan kamion otpadne plastike.

Čista voda od životne je važnosti svakom pojedincu i svakoj zajednici na Zemlji. Bez obzira radi li se o moru, rijekama, potocima i jezerima ili pitkoj vodi iz slavina – imamo pravo uživati u zdravoj i čistoj vodi.

Jedini način da spriječimo daljnje onečišćenje plastikom jest da prestanemo koristiti jednokratnu plastiku u svakodnevnom životu. Već dugo i predugo, pakiranjem svojih proizvoda u plastičnu ambalažu, korporacije nam nameću neodrživ stil života. Godinama nas se pokušava uvjeriti da je rješenje tog problema u recikliranju, odnosno boljem gospodarenje otpadom. Međutim, danas znamo da se više od 90% plastike ne reciklira.

Samom reciklažom nije moguće izvući se iz ovog začaranog kruga i krize uzrokovane suludim gomilanjem plastike koja dospijeva u okoliš i na koncu završava u našim morima. Vrijeme je da se konačno svi – a u prvom redu korporacije i političari – počnemo oslobađati najezde plastike za jednokratnu upotrebu, pišu iz Greenpeacea.

Photo: Greenpeace

Pozivaju građane da potpišu peticiju kojom od korporacija traže da prestanu hraniti našu ovisnost o jednokratnoj plastici, a od Vlade da poduzme stvarne korake za rješavanje krize onečišćenja plastikom! “Doprinesi i ti vlastitim primjerom smanjenju upotrebe jednokratne plastike koja se otela kontroli. Pokaži da je tebi i tisućama ljudi poput tebe itekako stalo do rješavanja ovog problema”, stoji u pozivu iz Greenpeacea.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

PROČITAJTE JOŠ: EU parlament upravo izglasao zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu

I.B.

Vaš komentar